FRYKTER FREMTIDEN: Roy-Iver Isaksen tror det vil gå hardt utover lokalbefolkningen og landhandleriet når Posten legger ned ruten til Spildra. Foto: Roy-Iver Isaksen

Legger ned postrute: – Må bruke en hel dag for å hente posten

1. april kommer ikke lenger posten ut til øya Spildra i Troms. Roy-Iver Isaksen frykter det kan bety slutten for næringslivet.

Torsdag 14. februar omtalte Klassekampen befolkningen på Spildra i Kvænangen som ikke lenger vil få levert post til øya.

les også

Posten sentraliserer: 300 ansatte rammes

Posten har nemlig vedtatt at beboerne på Spildra må hente posten sin i Burfjord. Begrunnelsen: Antallet brev går dramatisk ned, og posten må derfor effektivisere og finne nye inntjeninger, skriver avisen.

Men for å komme seg dit må de ta rutebåt som går fra Spildra klokken åtte om morgenen og drar tilbake klokken 16.40. En tur til postkassen vil dermed ta over åtte timer.

– Det er helt håpløst, raser Roy-Iver Isaksen til VG.

MÅ BRUKE BÅT: For å komme seg til fastlandet og hente posten må øyboerne bruke båt. Foto: Roy-Iver Isaksen

Frykter nedleggelse

Han og kona Rita Isaksen driver Spildra Landhandel og turistforetaket Kvænangen Adventure på øya. Isaksen ser mørkt på en fremtid uten post til og fra øya:

– Alt blir veldig tungvint. Vi må bruke en hel dag på å reise til fastlandet. Dermed må vi stenge landhandelen og mister inntekter, sier han.

les også

Kraftigere vind på isolert øy

Isaksen sier fraværet av posttjeneste vil føre til en rekke problemer. Som eksempel trekker øyboeren frem båteiere som fyller drivstoff hos dem.

– Hvis noen handler på landhandelen, og fyller bensin på faktura, vil vi måtte stenge landhandelen. Det vil koste 160 kroner for fergebilletter, og brevet med den fakturaen vil ende opp med å bli fryktelig kostbar.

Kan det være dere må legge ned driften på øya?

– I ytterste konsekvens blir det til det, sier han.

LANG REISEVEI: Til sammen må beboerne på Spildra bruke flere timer hvis de skal hente post, noe Isaksen tror kan bli katastrofalt for næringslivet. Foto: Roy-Iver Isaksen

– Blir dyrt for samfunnsøkonomien

Ikke bare mener Isaksen det er problematisk med tanke på fakturering.

Både deler bestilt til fiskebåter og varer fra netthandel kommer til øya via Posten.

Han sier han frykter de eldre på øya vil føle seg tvunget til å flytte. De er blant annet avhengige av å få medisiner tilsendt via posten.

– For dem blir det en usedvanlig tung reise. Først må de ta båten, så må de sitte flere timer på venterom og vente på båten tilbake, sier han.

les også

Mange kommuner sier «nei» til sammenslåing

Isaksen tror det til slutt vil koste mer enn posten sparer på å ikke dra inn til Spildra.

– Til slutt kan de kanskje ikke bo her lenger. Dermed må de flytte til Burfjord og bo på institusjon, noe som blir dyrt for samfunnsøkonomien.

På grunn av dette synes han det virker rart at de skal legge ned postleveringen på øya. Til sammen tror han nemlig samfunnet går i minus.

– De tar vekk livskvaliteten. Folk har ikke lyst til å havne på aldershjem. Alle aldershjemmene i Burfjord er fulle, og nå kan de få ti til.

Pressesjef i Posten John Eckhoff uttalte til Klassekampen at Posten kontinuerlig hvordan ombæringen kan rasjonaliseres.

– Der det er urimelig kostnadskrevende, kan postkassene havne langt unna beboerne, sa han til avisen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder