OVERSVØMT: Deler av Bismo lå under vann søndag og mandag. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix

Se Skjåk etter at flomvannet har trukket seg tilbake

I løpet av timer gikk Skjåk fra Norges tørreste sted til oversvømt. Nå har vannmassene trukket seg tilbake, og oppryddingen startet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Søndag førte store nedbørsmengder og smeltevann etter høy temperaturer i høyfjellet til stor vannføring i elvene i Luster kommune og Skjåk kommune. Broer, veier og eiendommer ble skadet av de store vannmassene som kom plutselig.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at vannføringen i Otta ved Ofossen steg fra 150 kubikkmeter i sekundet til 600 kubikkmeter i sekundet i løpet av 24 timer fra klokken 10 lørdag.

les også

Titalls millioner i skader for Skjåk kommune – vil søke staten om hjelp

Onsdag har vannføringen flatet ut eller er på vei ned flere steder. NVE opplyste på sine hjemmesider 15. oktober at vannføringen ved Ofossen har avtatt med over 100 kubikkmeter i sekundet de siste timene.

– Flommen er forbi, men det er fortsatt stor vannføring i forhold til det normale for årstiden, sier Thomas Væringstad ved NVEs flomvarsel til VG.

Normal vannføring er under 50 kubikkmeter i sekundet i årsgjennomsnitt. Karin Vange har tatt bildet til høyre. Pssst! Dra musepekeren over bildet for å se forskjellen.

Seter, girkasser og motorer må vaskes

Tilbake står en enorm oppryddingsjobb. Vannet i Skjåk dro med seg skitt og gjørme som er blitt liggende igjen i hus og på eiendommer.

– Vannet har gått over setene, inn i girkassene og motorene, sa Geir Bruland til VG mandag. Han og broren har samlet veteranbiler siden de var smågutter. Nå må de to gå gjennom hele samlingen med vaskebøtta.

les også

Småbrukarlagene i Skjåk og Luster: 1000 høyballer tatt av flommen

Da VG besøkte brødrene ved veteranbilhallen mandag, tok vår fotograf Tore Kristiansen bildet til venstre. Onsdag, etter at vannet hadde trukket seg tilbake, tok Leif Bruland bildet til høyre. På veggen av uthuset kan det skimtes hvor høyt vannet sto på det verste.

– Takk Gud, det er tørt

Karin Vange stod med vann godt opp til anklene og tok bilde av huset sitt i Bismo i Skjåk mandag. Hun bor på det laveste punktet i Bismo og var blant de første som ble rammet av flommen.

– Klokken åtte i går morges tittet jeg ut vinduet, og da kom det vann nedover gaten. Jeg gikk ut for å se nærmere på elven, og da jeg kom ut i veien, møtte jeg den. En halvtime senere var tomten min oversvømt, fortalte Vange til VG mens hun for første gang tok båt til huset sitt.

Til tross for de store vannmengdene, er huset hennes uskadet.

– Det var ikke kommet inn en dråpe vann. Det er helt tørt. Jeg takker Gud, sier Vange.

Torsdag har vannmengdene trukket seg tilbake og hun kan igjen gå tørrskodd ut av huset.

les også

Flomoffer: – Jeg kan nesten gå til huset uten å bli våt

Store mengder glasopor ned elva

Industriområdet i Bismo ligger helt nede ved elva og ble raskt oversvømt.

Glasopor-fabrikken mistet en stor del av varelageret sitt av glasopor til vannmassene. Torsdag kan det fortsatt skimtes biter av byggematerialet på veien. Mathilde Skamsar har tatt bilde til høyre.

Psst, visste du at at Skjåk er Fastland-Norges tørreste sted? Der kommer det i snitt 278 millimeter nedbør i året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder