FÔR PÅ AVVEIE: Høyballer i flomvannet i Skjåk mandag. Foto: Odin Jæger, VG

Småbrukarlagene i Skjåk og Luster: 1000 høyballer tatt av flommen

Ekstremtørken i sommer ga dårlig avling og bøndene fortvilte over fôrmangel til vinteren. Søndag ble det enda verre, da flommen tok med seg flere hundre høyballer i Skjåk og Luster.

 • Andrea Rognstrand

Artikkelen er over ett år gammel

– Vi er utrolig sårbare, og det reflekterte vi enda mer over i helgen; hvor lite som skal til for å vippe oss av pinnen, sier Ellen Marie Gjeilo, lokallagsleder i Skjåk småbrukerlag, til VG.

SKAFFER OVERSIKT: Ellen Marie Gjeilo, lokallagsleder i Skjåk småbrukerlag, har brukt deler av tirsdagen på å få oversikt over skadene flommen har gjort på gårdsbrukene i Skjåk, deriblant hvor mange høyballer som ble tatt. Foto: Privat

Hjem, industri og veier ble rammet av den plutselige flommen som bredte seg i Skjåk i Gudbrandsdalen søndag morgen. Bønder jobbet på spreng for å flytte høyballer til høyereliggende områder.

– Vi anslår at 500–600 rundballer ble dratt med av flommen, sier lokallagslederen.

Hun forteller at en høyball kan være verdt så mye som 1000 kroner og at folk har forsøkt å berge høyballer fra elven tirsdag.

Ekstremtørke i sommer: Måtte vurdere slakt på grunn av fôrmangel

FLYTTET SEG: Høyballene har flyttet seg under flommen. Bildet er tatt i Luster tirsdag. Foto: Olav Harald Alme, Luster småbrukerlag

Vanskelig å erstatte fôret

I Luster kommune i Sogn og Fjordane bøndene hardt rammet da snøsmelting og store nedbørsmengder fikk elvene til å flomme over.

– Det er rundt 500 rundballer som er tatt av flommen, vil jeg anta. Det er vanskelig å fastslå fordi det ligger en del høyballer i skogen og rundt forbi, sier Olav Harald Alme i Luster småbrukerlag til VG.

Høyballene er sannsynligvis umulig å redde forklarer Alme. Dersom det er gått hull på plasten rundt dem, er høyet trolig forurenset av fin sand. Da vil ikke dyra spise det.

Fjøs dratt 50 meter med flommen: 13 geiter reddet av brannvesenet

FREMDELES FLOM: Flomvann renner fremdeles inn på bøane i Fortunsdalen i Luster fordi hovedløpet til elva har fylt seg opp med løsmasser. Bildet er tatt på tirsdag fra Bjørkehaugen med utsyn nedover dalen. Foto: Olav Harald Alme, Luster småbrukerlag

les også

Sonja (39) om flommen i Luster: – Verste flommen vi har opplevd

Han peker på at tørkesommeren, som ga dårlige avlinger, har ført til at det er svært vanskelig å erstatte det fôret som er forsvunnet.

– I år er det spesielt fordi det ikke er mulig å kjøpe fra andre plasser heller.

I Luster er dalene forholdsvis smale og jordbrukene ligger nærme elvebredden. Dermed er jordbrukene sårbare når det kommer flom.

Enkelte er ikke berørt i det hele tatt. Andre har fått jordene sine ødelagt og mistet rundballene sine. Det er veldig store skader på noen av jordene. De har ikke bare mistet fôret for i år, men også mye av avlingen for neste år.

REDDER FÔR: Tirsdag ble det jobbet på spreng for å redde de høyballene som enda ikke var ødelagt av flomvannet. Foto: Skjåk Bondelag

Mistet rundt 70 høyballer

Sæbjørn Forberg driver gård nær Ottavassdraget. Da det i løpet av kort tid kom svært mye vann ned elva, mistet han rundt 70 høyballer som lå klare til vinteren. Selv var han ikke hjemme da det skjedde.

– Det forsvant en del rundballer på fossen fra meg. Vannet som kom på natten kom for og det kom mye. For alle praktiske formål var det sjanseløst å forsøke å redde det, sier Skjåk-bonde Sæbjørn Forberg til VG.

Han er med i samdrift, så det er ikke katastrofalt for ham at fôret er forsvunnet, men han påpeker at det er spesielt kjedelig fordi det er en knapp ressurs.

– Det er et økonomisk tap og det er kjedelig å være med på å skape forurensning. Det er ingen som vil slippe rundballer på elven av fri vilje.

Kommentar: For bøndene er sommeren 2018 et mareritt

SKYLT MED STRØMMEN: Høyballer som var skylt med strømmen hadde samlet seg opp flere steder da VG kjørte nedover Gudbrandsdalen mandag. Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

– Tørrere enn i Sahara

Lokallagsleder Gjeilo i Skjåk forklarer at det har vært et år med mange utfordringer for bøndene, selv om de er vant til svært lite nedbør i Skjåk.

– Vi har 275 millimeter nedbør i snitt i året. Det er minst i landet og mindre enn i Sahara, forteller lokallagslederen. Derfor tyr bøndene til kunstig vanning, men heller ikke det kommer uten utfordringer.

Bøndene i Skjåk har hatt mer vestlandsvær de siste årene, særlig merker de at det er mer vind enn tidligere.

– Når du har så mye vind blir det utfordringer med fordampning og at du ikke får vannet til å lande der du vil.

Karin fryktet det verste: Huset var tørt etter flommen

Les også

 1. Sauebonde i Levanger fikk 19 øre kiloen for sauekjøtt

  Forbrukeren bryr seg ikke om sauekjøtt. Alle vil ha lammekjøtt. Sauebonden Bjørn Pettersen fra gården Slengen i Levanger…
 2. Flomoffer: – Jeg kan nesten gå til huset uten å bli våt

  Vannet trekker seg tilbake, men mange har fått ødelagt husene sine.
 3. NVE: Milliardbehov til flomforebygging

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har regnet ut at det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og…
 4. Karin (68) fryktet det verste: – Her er det jo helt tørt!

  SKJÅK (VG) Gleden var stor da Karin Vange (68) dro tilbake for å sjekke hvordan det hadde gått med huset hennes i hardt…

Mer om

 1. Flom
 2. Sommer
 3. Sogn og Fjordane
 4. Luster
 5. Skjåk

Flere artikler

 1. Flomtoppen trolig nådd: Advarer evakuerte mot å vende hjem

 2. 35 personer er evakuert fra flomrammede Luster

 3. De lokale redningsaksjonene

 4. Monica Mæland etter VG-avsløring om registrering av psykisk utviklingshemmede: – Jeg er rystet

 5. Titalls millioner i skader for Skjåk kommune – vil søke staten om hjelp

Fra andre aviser

 1. Se bildene fra flommens herjinger

  Aftenposten
 2. Nye medlemmer kan avgjøre KrFs skjebnevalg

  Aftenposten
 3. NVE: Det trengs 2,5 milliarder kroner til flomforebygging

  Aftenposten
 4. Mange omkom i jordskred i Uganda

  Aftenposten
 5. – Jeg har reddet alt som berges kan. Og så har jeg bedt til Gud.

  Aftenposten
 6. Funnet død etter båtulykke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder