Ropstad om abort-demonstrasjon: – Usaklig

Abort er et sentralt tema i innspurten mot KrFs ekstraordinære landsmøte. Samtidig samles demonstranter for å markere sin motstand mot statsministerens såkalte «abort – frieri».

 • Espen Moe Breivik
 • Ingvild Silseth
 • Magnus Newth
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Bakgrunnen for demonstrasjonen er statsminister Erna Solbergs (H) åpning for å forhandle om endringer i abortloven, dersom KrF ønsker plass i hennes regjering.

Høyre-lederen er altså klar til å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort. Samtidig har KrFs nestleder utfordret henne til å fjerne den såkalte «downs-paragrafen», paragraf 2c i svangerskapsloven, som åpner for abort etter 12 uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom».

Dette har skapt reaksjoner, og mandag ettermiddag er det demonstrasjoner i både Oslo, Bergen og Stavanger.

– Det er feil å innskrenke abortloven. Kvinner selv skal bestemme over egen kropp, og dette er et tydelig angrep på dagens abortrettigheter, sier AUF-leder Ina Libak til VG i forbindelse med demonstrasjonen.

Les også: KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

TYDELIG MOTTAGER: Demonstrantene retter pekefingeren mot Erna Solberg og KrF. Foto: Frode Hansen

– Usaklig

Demonstrasjonen skjer samme kveld som KrF kan avgjøre retningsvalget ved at 23 nye delegater skal velges i Oslo, Vestfold og Akershus.

Da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad talte i Akershus ble abort-spørsmålet tema.

– Vi kjemper for å unngå et sorteringssamfunn før fødsel, sa Ropstad fra scenen.

Fra Akershus hastet han til Oslo hvor han talte for Oslo KrF sammen med partilederen sin. Der kommenterte han demonstrasjonene direkte:

– Rett borti her er det en stor demonstrasjon i dag, et par tusen mennesker som stemmer for å forsvare dagens abortlov. Det er Ap i Oslo, det er SV, det er AUF, det er Senterungdommen som går i spissen, og helt usaklig gjør det til å dreie seg om abortloven, sier Ropstad og peker fra talerstolen.

– Men det er kampen for å sikre et likeverd for alle mennesker uansett, og at det ikke er egenskapene til fosteret som avgjør om det er ubetinget rett til abort. Dette vil nesten være umulig på den siden, fortsetter Ropstad og viser til venstresiden.

Skuffet over Solberg

AUF er en av organisasjonene som stiller seg bak demonstrasjonen. På spørsmål om hva Libak tenker om at Ap ikke er tilsluttet, svarer hun:

– Arbeiderpartiet har sagt tydelig at de ikke vil forhandle om abortloven, så her er det Erna Solberg som åpner for å bruke abortloven som et kort for å få fortsette å styre. Det er jeg veldig skuffet over.

les også

Krever abortultimatum fra KrF før regjeringsvalget

– Er du skuffet over at Ap sentralt ikke har stilt seg bak?

– Det bekymrer meg ikke at de ikke er tilsluttet, så lenge de er tydelige på at vi står på det vi mener politisk. Oslo Ap og vi er tilsluttet, sier Libak.

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier de takket ja til å støtte opp om denne markeringen siden den er i tråd med deres politikk. At Ap ikke er tilsluttet, har han ikke reflektert over.

– Siden det er et arrangement i Oslo var det naturlig for oss. Men jeg registrerer at partisekretær Kjersti Stenseng har uttalt at dette er den samme politikken som Ap har, sier Jacobsen.

Kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen sier til VG at det er godt kjent at Ap slår ring om dagens abortlov.

– Vi legger til grunn at et bredt flertall på Stortinget står for samme syn. Det er fritt fram å delta på markeringer for dette.

FOR ABORTLOVEN: Demonstrantene møtte opp i Oslo for å markere sin motstand mot at statsministeren sa seg villig til å forhandle om deler av abortloven for å få KrF med på laget. FOTO: Espen Breivik / VG

Reagerer sterkt på Høyre

Senterungdommen-leder Ada Johanna Arnstad sier de er dypt bekymret over at abortloven blir brukt som en kasteball i politisk spill.

– Det er den alt for viktig til. Vi reagerer sterkt på Høyre som spiller frem denne saken for å lokke KrF, men også på de i ungdomspartiene som vil utvide loven. Dette åpner for at abortrettighetene kan forhandles avhengig av regjering, i stedet for det viktige konsensus som støtter opp om abortloven i dag, sier hun.

– Jeg ser det ikke som dramatisk at Sp ikke stiller seg bak. Flere av dem som har stilt seg bak markeringen er tilhengere av å utvide abortloven, noe som hverken Sp eller Senterungdommen står for, fortsetter Arnstad.

Vil ikke kompromisse på abort

Hun sier videre at KrF og Sp står hverandre nære og kan få stort gjennomslag sammen.

– Men Sp kommer ikke til å akseptere at abortloven blir brukt som et lokkemiddel eller forhandlingskort, og vil markere vår reaksjon på det. Det tror jeg KrF kan respektere.

På spørsmål fra VG om demonstrasjonen kan gjøre det vanskeligere for KrF å velge å gå til venstresiden i retningsspørsmålet, sier Libak i AUF:

– Vi vedtar ikke politikk basert på hva andre partier mener om det. Politikk er for viktig til å handle om samarbeid med KrF – det er folk sine liv det er snakk om. Og i alle fall på viktige prinsipielle spørsmål som abort.

– Vi må stå for det vi mener er riktig. Om vi hadde sagt nei til å stille oss bak demonstrasjonen, kunne du spurt oss om det var av strategiske grunner, sier Jacobsen i Oslo Ap.

Libak, Jacobsen og Arnstad er alle bortreist og opptatt med møter, og går derfor ikke i demonstrasjonen selv.

I tillegg til Oslo Ap, AUF og Senterungdommen, er også SV, Oslo SV, Sosialistisk Ungdom, Rødt, Rødt Oslo, Rød Ungdom og Unge Venstre tilsluttet demonstrasjonen.

OVER 2000 demonstranter: Eidsvoll plass var full av demonstranter mandag. Foto: Espen Breivik / VG

Mer om

 1. Abort
 2. Politikk
 3. Erna Solberg
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Sp og Ap ut mot Erna Solberg etter KrF-møtet: Uærlig spill om abort

 2. KrF-nestleder stiller abortkrav til Solberg og Støre for å gå i regjering

 3. Ap-Huitfeldt beskylder Erna Solberg for kynisk abort-spill for å beholde makten

 4. Høyt spill om abortloven

 5. Her er Høyres skisse til KrFs abortseier

Fra andre aviser

 1. Også Hareide kaller abortdemonstrasjonen foran Stortinget for usaklig

  Aftenposten
 2. Arbeiderpartiet og AUF deltar i stor demonstrasjon mot KrF-syn: – Helt usaklig, mener Kjell Ingolf Ropstad

  Fædrelandsvennen
 3. Fortalte om egen abort i demonstrasjon mot Erna Solberg og KrF

  Aftenposten
 4. Solberg støtter KrF-ønske om abortinnstramming

  Bergens Tidende
 5. Solberg støtter KrF-Ropstads abortinnstramminger

  Fædrelandsvennen
 6. KrF-Bollestad sier det var hun og Ropstad som tok opp abortsaken med Solberg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder