Vil bygge kloster på Sunnmøre

INNENRIKS

Rådmannen i Norddal kommune er positiv til planene om bygging av et kloster på toppen av Syltefjellet i Valldal på Sunnmøre.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

Ifølge Sunnmørsposten vil Opphøyelsen av Det Hellige Kors bygge et kloster på fjelltoppen med 20 nonneceller. Fullt utbygd vil klosteret ha plass for 40 nonner og et anlegg med kirke, prestebolig, matsal og arbeidsrom.

Arbeidsrommet skal ha plass for produksjon av lys, røkelse, ikoner, og i tillegg blir det sølvsmie, snekkerverksted og metallverksted. Det skal også bygges en gjesteavdeling med plass for 20 gjester og undervisningsrom. Det har vært arbeidet med klosterplanene i Valldal siden 1990.

Sivilarkitekt Even H. Olaisen i Asplan Viak Sør i Arendal at den ortodokse kirken har planer om en gradvis utbygging av anlegget. Den gresk-ortodokse kirken har en spesiell interesse for Valldal og Syltefjellet på grunn av sagnet om underverket som Olav den Hellige skal ha gjort her.

På Syltefjellet er det den dag i dag tegninger i fjellveggen som ifølge tradisjonen skriver seg fra eiterormen som helgenkongen skal ha kastet i fjellveggen da han reiste gjennom dalen.