MOT NORGE: Vulkanskyen fra Island truer norsk luftrom. Foto: AP

Askeskyen nærmer seg Norge i kveld

Siste: Gatwick og Heathrow gjenåpnet

(VG Nett) Askeskyen som søndag stengte flyplasser på De britiske øyer, nærmer seg Norge og kan nå sør- og vestlandskysten mandag kveld.

Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Skyen vil gå sør for Torp og Sandefjord, men Kjevik og Kristiansand berøres. Bergen med Flesland, Haugesund og Sola ved Stavanger vil også bli nådd av skyen, opplyser Meteorologisk institutt til NTB mandag morgen.

London-flyplassene stengt

Det er konsentrasjonen av aske og hvor høyt askeskyen legger seg, som vil avgjøre om flyplassene må stenge. Men ved 10-tiden mandag har ikke Avinor umiddelbare planer om å stenge luftrommet.

- Vi har ikke fått nye prognoser som har gjort det nødvendig å stenge luftrommet. Den delen av norsk lufttrafikk som rammes, er kun den som går til andre flyplasser hvor luftrommet er stengt, sier kommunikasjonssjef Ove Narvesen i Avinor til VG Nett.

Det er ventet nye prognoser i 15-tiden.

Natt til mandag ble London-flyplassene Heathrow og Gatwick stengt som følge av aske fra Vulkanen på Island. Disse åpnet igjen mandag formiddag, men det er likevel ventet kaos på disse flyplassene. Det vil nemlig ta noe tid å få trafikken fullstendig i gang igjen. På Gatwick vil de første flyene lande først ved 13-tiden. Fremdeles er en rekke flyplasser på de britiske øyer stengt, og flyselskapene ber reisende dobbelsjekke avgangene sine god tid før avreise.

Også lufthavnen i Amsterdam ble nødt til å stenge, og det er så langt ikke kommet meldinger om at denne er åpnet igjen.

Også en rekke flyplasser i Irland, Nord-Irland, Nord-England og Skottland ble stengt søndag.

LES OGSÅ:Askesky utenfor kysten av Norge

- Røyksøylen har vokst

Lufthavnen i Dublin vil først åpne igjen midt på dagen mandag, mens Manchester, Liverpool og Birmingham ble gjenåpnet klokken 02 natt til mandag norsk tid.
Nordatlantiske overflyginger over Irland er imidlertid ikke berørt så langt.
Årsaken til de nye problemene for den europeiske luftfarten er vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island.

- Det har vært en viss økning i aktiviteten de siste to dagene, og det har falt noe aske rundt breen. Røyksøylen har vokst og strekker seg nå opptil åtte kilometer til værs, forteller vulkanolog Björn Oddsson ved Islands Universitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder