ADVARTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland om konsekvensene ved å gi fredsprisen til en kinesisk opposisjonell. Her er de to sammen i Strasbourg i 2009. Foto: Andrea Gjestvang, VG

Støre advarte Jagland før fredspriskunngjøringen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland mot de politiske og økonomiske konsekvensene av å gi årets fredspris til en kinesisk opposisjonell.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Støre gjorde dette mens de begge var i New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i slutten av september, skriver Aftenposten.no.

Kilder avisen har snakket med sier at Støre «ga uttrykk for synspunkter» og «reiste problemstillinger».

Jagland fant kontakten så uvanlig at han refererte den for en samlet Nobelkomité.

- Nobelkomiteen måtte få totalbildet før den tok den endelige avgjørelsen, sier en kilde med god kjennskap til komiteens arbeid.

Les også:Kineserne avlyser møte med norsk minister

Bekrefter

Støre bekrefter at samtalen med Jagland fant sted.

- Men jeg vil kategorisk avvise at det har vært noen form for press, sier han til Aftenposten.no.

MOTTOK FREDSPRISEN: Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina. Foto: AP

Rett før samtalen med Nobelkomiteens leder hadde utenriksministeren et møte med Kinas utenriksminister Yang Jiechi, som var svært opptatt av muligheten for at fredsprisen skulle havne hos en kinesisk opposisjonell.

SPESIAL:Les alt om fredsprisen

Naturlig

- Jeg møtte Jagland på gata like etterpå og fortalte ham at jeg opplevde et stort engasjement fra kineserne. Det var naturlig for meg å si det til ham, sier Støre.

Han vil ikke være med på at dette kan ha blitt oppfattet som en advarsel fra Jaglands side.

- Det vil jeg utelukke helt. Jeg synes ikke det er unaturlig at en norsk utenriksminister formidler inntrykk fra Kinas utenriksminister som er av en type som denne, sier han.

- Uavhengig

Støre har gjentatte ganger understreket at Nobelkomiteen er uavhengig og utelukket at norske styresmakter har forsøkt å påvirke komiteens valg.

- Jeg har aldri sett det naturlig for Regjeringen å gå i diskusjon med komiteen, sa Støre til Aftenposten tidligere i måneden.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, ønsker ikke å kommentere innholdet i denne artikkelen. Det gjør heller ikke komiteens sekretær, Geir Lundestad, eller andre komitémedlemmer som Aftenposten har vært i kontakt med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder