Mintes storesøster Bano etter Utøya-massakren: - Har alltid vært så stolt av søsteren min

NESODDEN(VG Nett) Ali (14) og Lara Rashid (16) mistet søsteren sin i Utøya-massakren. I sorgen minnes de en søster som tok det flerkulturelle Norge et steg videre.

Det var strålende solskinn over Nesodden da 18 år gamle Bano Abobakar Rashid ble begravet i en tverreligiøs seremoni fredag ettermiddag. Flere hundre mennesker hadde møtt opp for å ta farvel med den unge AUF-eren, som ble revet bort i den tragiske massakren på Utøya for en uke siden.

Banos to yngre søsken, Lara (16) og Ali (14), var med og stedte sin kjære storesøster til hvile.

- Det er utrolig vanskelig å beskrive det med ord, men jeg har alltid vært stolt av søsteren min. Nå som hun har fått til dette historiske minnet som i dag, så blir jeg bare enda mer stolt. Jeg er utrolig glad i henne, sier Banos bror Ali til VG Nett.

Grafikk: Full liste over savnede og døde

Flerkulturell begravelse

Savnet etter søsteren er ubeskrivelig tungt for dem begge. Samtidig henter de styrke i støtten de har fått, og trøster seg med at Bano fikk til mye av det hun kjempet for - også i dag.

- Det har egentlig vært helt fantastisk. Bano trodde på det flerkulturelle, og i dag klarte hun å vise det. I dag var en imam og en prest samlet for å begrave henne, forteller søsteren Lara på minnestunden som ble avholdt på Nesodden videregående skole.

Familien hadde ønsket at begravelsen skulle skje i Nesodden kirke, men at Bano skulle bli begravet etter muslimsk skikk. Dermed var både prest Anne Mari Tronvik og imam Senaid Kobilica på plass under seremonien, og både Bibelen og Koranen ble sitert.

- Jeg er så sinnsykt stolt av å være norsk i dag. Norge har aldri vært mer samlet. Han Anders har tapt, sier Lara.

Les også: Svenske ungdomspartier holdt minnestund

Var på Utøya med søsteren

Siste gang Lara så søsteren var på Utøya den fatale fredagen for en uke siden. Også Ali er medlem av Nesodden AUF, og skulle egentlig ha vært med storesøstrene på sommerleiren.

Lara vil ikke snakke så mye om det som skjedde på øya, men heller fokusere på søsteren, som hun sier alltid var opptatt av å passe på de rundt seg.

- Hun levde dag for dag, og sørget alltid for at alle rundt henne var lykkelige. Hun sa det var dagene på videregående som vi ville huske best. Vi vil alltid ha de minnene, forteller hun.

AUF-leder Eskil Pedersen: - Gjerningsmannen har tapt

Under seremonien i Nesodden kirke tegnet prest Ann Mari Tronvik et bilde av en bestemt jente, som alltid hadde svar på spørsmål og som alltid ville hjelpe. Det kan søsknene gjerne bekrefte.

- Hun hadde alltid svarene. Hun var alltid den første man gikk til hvis man trengte svar på et spørsmål. Hun kom foran mamma og pappa også, forteller Ali med et smil.

Da Lara var liten spurte hun en gang faren, Mustafa, om hvorfor Bano kunne så mye. Da svarte faren at det var fordi hun kunne lytte til folk, og videreformidle kunnskap.

- Jeg synes det var så fantastisk at hun alltid kunne svare på alt. Jeg tror ikke det var en eneste gang hun ikke kunne svare meg, forteller hun.

Søsknene minnes med glede den siste utenlandsturen de hadde med storesøsteren, da Lara og Bano fikk lurt med Ali på en shoppingtur til London. De tre skulle egentlig på museum, men snek seg unna for å sitte på kafé og diskutere finanskrise. Så gikk de seg bort.

- Når hun ler, og så slutter hun ikke å le. Den latteren. Jeg kommer til å savne henne sånn, sier Lara.

Les også: Stoltenberg hyllet «Det norske Vi» i Oslos største moské

- Veldig mektig

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt minneord i begravelsen til Bano Rashid. Han sier til VG Nett at seremonien var en sterk opplevelse for ham.

- Jeg opplevde det som veldig mektig, og veldig nært, sier han til VG Nett.

Støre var opptatt av symbolikken i at en imam og en kvinnelig prest sammen hadde ansvaret for begravelsen. han mener dette kan tilskrives Bano selv, som hadde funnet seg godt til rette i det norske demokratiet.

- Det var et flott budskap og et mektig bilde, som vi vil ta med oss i lang tid fremover, håper jeg, sier han.

Støre: - Bano kunne passet i Gro sine sko

Bano sto på Arbeiderpartiets liste i Nesodden, og Støre mener hun var et stort politisk talent.

- Alle som kjente henne sier at hun hadde et stort potensial. Det er klart, når du kommer på lista som 18-åring så er det noe spesielt med deg, sier Støre.

- Hun var en av de 68 som mistet livet på Utøya. Kjenner du sinne i dag, en uke etter angrepene?

- For meg går det mange tanker gjennom hodet til ulike tider av døgnet. Og når jeg ser listene over disse ungdommene som er drept for fote, så er det et element av sinne og raseri også. Men det er så mange andre gode følelser også, at de forhåpentligvis kan holde de andre følelsene nede, sier utenriksministeren.

Støre peker spesielt på at terrorangrepene har ført til økt innmelding og mer engasjement i politikken. Det vil også Lara og Ali bidra til. De vil være mer aktive i AUF i fremtiden.

- Vi skal bli enda mer aktive. Vi skal ta drømmen til Bano videre, sier Lara.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder