EKSPERT PÅ SKULT MOBBING: Stipendiat ved Senter for Atferdsforskning, Tove Flack. Foto: Frode Hansen

- Foreldre må kreve mer av skolene i mobbesaker

(VG Nett) Tove Flack mener foreldre kan bli enda flinkere til å kreve raske tiltak når de mistenker at barnet deres er offer for mobbing, eller mobber andre.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Flack har i flere år forsket på mobbing, og har skrevet doktorgrad om skjult mobbing ved Senter for atferdsforskning i Stavanger (SAF).

Hun mener foreldre bør stille klare krav til skolen allerede ved første møte i en mobbesak.

- Tiden er kostbar både for barnet som mobbes, og mobberen. En mobber som ikke stoppes blir vant til å overleve ved å ekskludere og manipulere andre. Foreldrene må ha klare forventninger til hva skolen skal gjøre. I veldig mange saker handler møte én, to og tre mellom foreldre og skolen om det samme. Det er viktig at det blir satt konkrete mål om hva som skal gjøres allerede i første møte, sier Flack til VG Nett.

BRY DEG PÅ FACEBOOK: Still spørsmål direkte til Flack her!

Ikke gi deg

Flack sier foreldre har krav på et snarlig møte med skolen
dersom de opplever at barnet deres kan være offer for utestenging og skjult mobbing.

- Hvis ditt barn viser tegn på mistrivsel og du opplever at hun eller han ikke inkluderes kan du ta kontakt med skolen og be om et snarlig møte. Ta aldri for gitt at ditt barn ikke har venner på grunn av egenskaper ved barnet. Årsaken kan være mobbing. Skolen har plikt til å undersøke saken i henhold til opplæringsloven paragraf 9a, sier hun.

Bakgrunn: Les mer om den skjulte mobbingen her

Flack minner også foreldre om klageretten:

- Om skolen ikke innen rimelig tid har tatt stilling til en mobbesak kan du klage vedtaket inn for fylkesmannen. Det kan også gjøres om barnet selv eller dere som foresatte mener at tiltakene som settes i verk ikke er tilstrekkelige, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder