BOM STOPP: Os-ordfører Terje Søviknes ønsket å komme tilbake i rikspolitikken og satset på en plass i sentralstyret til Frp. Det var ikke nok partifeller som ønsket det samme. Foto: Scanpix

Søviknes vraket fra Frp-toppen

GARDERMOEN (VG Nett) Terje Søviknes ble forkastet som sentralstyremedlem av sine egne i dag.

  • Mads A. Andersen
  • Lars M. Glomnes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Ja, jeg er litt skuffet når jeg stiller opp og er enstemmig innstilt av valgkomiteen, sier Terje Søviknes til VG Nett.

Os-ordføreren har vært en av hovedpersonene på landsmøtet til Fremskrittspartiet i helgen. På et ellers stille møte, er det dramaet rundt plassen i partiets sentralstyre som har vekket de sterkeste følelsene på Gardermoen.

Her kjempet Søviknes mot stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talsmann, Bård Hoksrud. Hoksrud trakk det lengste strået under avstemningen søndag, og får plassen i sentralstyret til Fremskrittspartiet.

Les også:Hoksruds Frp-lag med selvmål

Terje Søviknes fikk færrest stemmer av alle de fire kandidatene til sentralstyrets tre åpne plasser.

Full stopp med bom

VG Nett kunne onsdag fortelle at sterke krefter i Frp er svært skeptiske til å gi Søviknes en plass i partiets ledelse. De peker på at Os-ordføreren tidligere har gått inn for bompengefinansiering av veiprosjekter i hjemfylket, og mener han dermed har brutt med partiprogrammet.

Søviknes sier selv at dette er årsaken til vrakingen.

- Bompenger som enkeltsak er blitt for dominerende, sier han til VG Nett.

I 2004 godtok Os-ordføreren bompengefinansiering i sin hjemkommune.

- Kommer vedtaket fra da til å henge ved deg resten av ditt politiske liv?

- Det håper jeg ikke. Et subsidiert standpunkt i løpet av 20 år bør ikke gjøre en helt uspiselig, svarer Søviknes, som så frem til å jobbe med Siv Jensen.

Frykter mindre samarbeidsvilje

I 2001 var han nestleder i Frp sammen med Jensen. Han ble sett på som kronprinsen bak Carl I. Hagen, men måtte forlate rikspolitikken etter en sexskandale.

Les også:Søviknes håper ikke sex-skandalen blir brukt mot han

- Vi har jobbet godt sammen før, og har fortsatt et godt samarbeid. Jeg vet at Siv og jeg kunne gjort en god jobb, sier han.

Terje Søviknes har vært en forkjemper for at Fremskrittspartiet skal strekke seg lenger for å få til samarbeid med andre partier på lokalplan. Nå frykter han en mer kompromissløs linje skal dominere partiet.

Les også:Frp stuper på ny måling

- Jeg har stått opp for vårt behov for å samarbeide, og jeg tror inderlig at det er veien å gå hvis vi skal få til å styre flere kommuner, og få regjeringsmakt, sier han.

Han ønsker ikke å si noe om hvilke følger vrakingen får for hans satsing mot rikspolitikken igjen.

- Nå konsentrerer jeg meg om Os og Hordaland. Den diskusjonen tar vi ved en senere anledning, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder