FRYKTER FORHÅNDSDØMMING: Forsvarer Thomas Randby (t.h.) frykter moren er forhåndsdømt. Den 37 år gamle kvinnen nekter straffskyld. Foto: Alf Øystein Støtvig / VG

FRYKTER FORHÅNDSDØMMING: Forsvarer Thomas Randby (t.h.) frykter moren er forhåndsdømt. Den 37 år gamle kvinnen nekter straffskyld. Foto: Alf Øystein Støtvig / VG

Christoffer-saken: Faren brøt sammen i gråt

Moren (37) nekter straffskyld

Mistet omsorgen for sine to nye barn for fire uker siden

TØNSBERG TINGRETT (VG Nett) Christoffer Gjerstad Kihles mor er for første gang tiltalt for ikke å ha grepet inn i stefarens mishandling av sønnen.

Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den 2. februar 2005 døde den åtte år gamle gutten etter å ha blitt utsatt for omfattende mishandling av sin stefar. Tirsdag startet rettssaken i Tønsberg tingrett hvor moren for første gang møter som tiltalt.

Etter at Christoffer døde, fikk den 37 år gamle moren to nye barn med den dømte stefaren. For fire uker siden mistet hun omsorgen for disse.

Ifølge TV 2 ble barna hentet i en barnehage for fire uker siden med bakgrunn i omsorgssvikt og overlatt til barnevernet.

MISHANDLET TIL DØDE: Christoffer Gjerstad Kihle (8). Foto: Privat

Tydelig utilpass

Den 37 år gamle kvinnen erkjenner ikke straffskyld, og under aktors innledningsforedrag er hun tydelig utilpass og senker blikket med jevne mellomrom.

Innledningsforedraget tar for seg hendelsesforløpet kvelden da Christoffer Gjerstad Kihle døde, og mishandlingen han ble utsatt for av stefaren i forkant.

Moren er tiltalt for passiv medvirkning til Christoffers dødsfall, under særdeles skjerpende omstendigheter fordi hun ifølge tiltalen ikke forsøkte å stanse mishandlingen som til slutt tok guttens liv.

Far brøt sammen

Christoffers far er det første vitnet i rettssaken mot guttens mor.

Under sin forklaring brøt mannen ut i gråt. Han var sammen med Christoffers mor i ti år, fra 1989 til 1999, og gift de to siste årene.

Christoffer ble født i 1996. Faren (42) hadde samvær med gutten annenhver helg fra skilsmissen og frem til april 2004.

- Det var siste gang jeg så gutten min, sier far gråtkvalt i retten før han må bruke flere minutter på hente seg inn igjen.

Mener gutten forandret seg

- Da Christoffers mor fikk seg ny samboer ga de meg beskjed om å kontakte advokat om jeg ville se han mer, sier han.

Han forteller at Christoffer gikk fra å være en glad gutt til å bli sint og aggressiv. Far mener guttens adferd endret seg etter at mor traff stefar.

- Han ble så innelukket og sint, sier faren.

42-åringen slet tydelig med å holde tårene tilbake under forklaringen sin. Han måtte flere ganger ta pauser, og forklarte seg med svært lav og dempet stemme.

- Forhåndsdømt

Tønsberg tingrett dømte stefaren til seks års fengsel for å ha forvoldt Christoffers død. Straffen ble under ankesaken i april 2009 skjerpet av lagmannsretten til åtte års fengsel - ett år mer enn aktors påstand. Retten mente stefaren hadde mishandlet gutten flere ganger. Moren mener han er helt uskyldig.

Moren sitter i rettssalen sammen med sin forsvarer Thomas Randby. Han frykter at den den 37 år gamle kvinnen er forhåndsdømt.

- Allerede før saken starter i retten er hun forhåndsdømt. Riktignok fikk moren forklare seg under rettssaken mot stefaren, men dette er aller første gang hun møter som tiltalt, sier Randby.

Mor: Jeg fikk sjokk

Det andre vitnet som forklarer seg i rettssaken mot mor, er mor selv. Hun forteller i retten at hun fikk sjokk da hun fikk høre at det var tatt ut tiltale mot henne.

Christoffer var på sykehus kort tid før han døde. Han hadde da ukontrollerte hodebevegelser, samt hevelser og skader i ansiktet. Christoffer fikk diagnosen ADHD året før han døde. Sykehuset antok at hoderisting skyldtes en overdose av medisin mot ADHD, og at skadene i ansiktet skyldtes at gutten hadde falt og slått seg på grunn av overdoseringen.

Moren beskriver sønnen som en livlig gutt med godt humør.

- Han var over alt, og i godt humør, sier hun.

Den 37 år gamle kvinner forteller at hun flere ganger spurte sønnen om hvorfor han hadde blåmerker på kroppen.

- Han svarte alltid at han ikke husket og at han ikke visste. Da slo jeg meg til ro med det, forteller moren.

VG RETTER

I artikkelen om Christoffer Gjerstad Kihle på trykk i VG i dag, kom vi i skade for å skrive at moren er tiltalt for medvirkning til drap.

Dette stemmer ikke. Moren er tiltalt for medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge.

I samme sak skriver vi at stefaren er dømt for drapet på 8-åringen. Stefaren ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge.

VG Nett følger saken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder