Store forskjeller på sykepleierutdanningene

En ny undersøkelse viser at at det er store forskjeller innen utdanningen av sykepleiere i Norge. Flere som har tatt bachelorgrad i sykepleie, skal ha problemer med å få jobb fordi de kommer fra feil utdanningssted.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Norge utdanner i dag sykepleiere ved 28 høyskoler. Etter tre års studier får man en bachelorgrad i sykepleie. En rapport fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) viser at det er store forskjeller i kvaliteten på sykepleierutdanningen, skriver Vårt Land.

- Jeg kan bekrefte at enkelte søkere ikke vurderes på grunn av utdanningssted, sier avdelingsleder ved sykepleietjenesten på Glitreklinikken i Nittedal, Mette R. Dønåsen, til Vårt Land. Hun sier det dreier seg om skoler i Helse sørøst-regionen.

Rapporten fra Nifu avdekker store forskjeller mellom lærestedene. Blant funnene er at to lærersteder tok inn alle som søkte, mens andre hadde opptaksgrenser som varierte fra 28 til 51 karakterpoeng og at andelen studenter som stryker, varierte fra 2,3 prosent til 14,5 prosent.

Sykepleierforbundet er klar over problemet.

- Det er for store forskjeller mellom utdanningsstedene, sier leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Eli Gunhild By.

Nestleder i NSF Student, Eirik Aldrin, mener problemene skyldes at politikerne har økt antall studieplasser uten å gjøre det samme med antall lærere.

- Enkelte skoler tar inn altfor mange studenter, og noen tar inn ekstrastudenter for å nå målkravet. Når man da ikke øker med økt lærertetthet, går studiekvaliteten ned, mener Aldrin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder