GÅR FRI: Økokrim vil ikke etterforske Audun Lysbakken (SV) i etterkant av bevilgningsrotet i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Det er tankevekkende og skuffende, mener BI-professor Petter Gottschalk. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Kritisk til at Lysbakken slipper etterforskning

BI-professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk er kritisk til at Økokrim ikke vil etterforske tidligere statsråd Audun Lysbakken (SV).

Artikkelen er over åtte år gammel

Lysbakken var anmeldt for økonomisk utroskap og korrupsjon. Anmeldelsen kom etter avsløringene av at departementet bevilget penger til Jenteforsvaret, en gruppe som sprang ut av Sosialistisk Ungdom, uten anbud og åpen prosess.

Økokrim sier at saken hører hjemme i Stortinget, all den tid kontroll- og konstitusjonskomiteen har åpnet kontrollsak.

- I denne situasjonen kan påtalemyndigheten ikke se at det vil være korrekt å iverksette etterforskning mot Lysbakken, uten at en derved har vurdert om de ordinære vilkårene for å starte slik etterforskning er til stede, sier Økokrim-sjef Trond Eirik Schea til NTB.

Riksrett

Schea viser til Grunnlovens paragraf 86, som sier at riksretten dømmer i saker som Stortinget anlegger mot statsråder ved brudd på konstitusjonelle plikter.

På spørsmål om korrupsjon rent juridisk kan falle inn under «brudd på konstitusjonelle plikter» sier Schea at i den grad det er begått lovbrudd, så faller saken inn under riksretten.

- Vår vurdering er at inntil annet sies fra rette organ i Stortinget, så hører saken hjemme i andre fora, sier Schea til NTB.

Hevet over loven

Korrupsjonsekspert Gottschalk mener Økokrim vurderer saken feil.

- Dette er tankevekkende. Økokrims rolle er å finne ut om noen har gjort noe som etter straffeloven er kriminelt. Men nå sier de at når det gjelder politikere, så er dette noe politikerne må finne ut av selv. Dette gir et inntrykk av at politikerne er hevet over loven. Det er skuffende, sier BI-professoren.

Han sier at det er flere eksempler på saker der politikere har gått fri for etterforskning.

- Poenget er at dersom man har gjort noe straffbart, så spiller det ingen rolle om man er statsråd. I Norge er det bare kongen som har immunitet, fastslår Gottschalk.

Som ventet

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Anders Anundsen (Frp) sier at Økokrims avgjørelse var som han hadde ventet.

- Saken gjelder forhold som er skjedd i tjeneste, og da er det i så fall riksrett som gjelder. Politiet står selvsagt helt fritt til å drive etterforskning, men man kan også si at det er ryddig at det ikke drives parallelletterforskning, sier Anundsen til NTB.

Etter de første avsløringene om den ureglementerte støtten til Jenteforsvaret, viste en større gjennomgang av dokumenter i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet at saken ikke var enestående. I tillegg ble det blant annet klart at Lysbakken burde sagt seg inhabil i spørsmål om støtte til Reform - ressurssenter for menn.

BAKGRUNN: Jens kritiserer Lysbakkens epost-kontroll

Forholdene førte til at Lysbakken gikk av som statsråd mandag. Onsdag gikk også den høyeste byråkraten i departementet av med øyeblikkelig virkning.

Som en følge av avsløringene vil kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag sende spørsmål til samtlige departement om alle tildelinger i 2011.

Audun Lysbakken gjør det klart at han ikke har noen planer om å trekke seg fra ledervalget i SV til helgen.

- Så lenge jeg har bred støtte og tillit, blir det feil å trekke seg, sier Lysbakken til Aftenposten.no.

Han sier det er bra at det kommer fram motforestillinger i partiledervalget, men legger til at han har opplevd mye varme og støtte fra partiet siden han gikk av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister mandag.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Frp tror Lysbakken blir sittende

 2. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

 3. Anundsen vil kreve svar av Lysbakken om selvforsvarspenger

 4. Lysbakken overkjørte egen stab - ga penger til partivenner

 5. Ryddegutten har selv styrt skandale-departementet

Fra andre aviser

 1. Ingen etterforskning av Lysbakken

  Aftenposten
 2. Ingen etterforskning av Lysbakken

  Bergens Tidende
 3. Professor mener Lysbakken-bevilgning er korrupsjon

  Fædrelandsvennen
 4. Ingen etterforskning av Lysbakken

  Fædrelandsvennen
 5. Professor mener Lysbakken-bevilgning er korrupsjon

  Bergens Tidende
 6. Professor mener Lysbakken-bevilgning er korrupsjon

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder