BLE FRATATT BARNA: Khalid Skah ble fratatt barna da norske agenter hentet dem hjem til Norge fra Marokko i fjor. Foto: Kristian Helgesen/VG
BLE FRATATT BARNA: Khalid Skah ble fratatt barna da norske agenter hentet dem hjem til Norge fra Marokko i fjor. Foto: Kristian Helgesen/VG

Hentet ut barna i Skah-aksjon

Tidligere E 14-agenter bak dramaet i Marokko

INNENRIKS

Både marinejegerne og eksagenten som organiserte Anne Cecilie Hopstocks private aksjon for å hente hjem sine to barn fra Marokko, var tidligere E 14-spioner.

Publisert: Oppdatert: 07.02.11 07:29

Også flere ansatte i Utenriksdepartementet har tjenestegjort i det hemmelige spionnettverket som VG avslørte fredag.Disse skal innha viktige jobber i departementet.

Bakgrunn: Dette er den hemmelige norske spiongruppen E 14

Hverken Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet ønsker å kommentere VGs opplysninger, som bekreftes av flere kilder.

Vakte oppsikt

Det vakte internasjonal oppsikt da VG i januar i fjor avslørte at to marinejegere i aktiv tjeneste hadde vært med på en operasjon på et fremmed lands territorium.

Etter en lang konflikt om omsorgsretten, ble de to barna til Anne Cecilie Hopstock og den olympiske mesteren Khalid Skah sommeren 2009 hentet hjem til Norge av en privat redningsgruppe.

Les også: Khalid Skah erklærer krig mot Støre

Noen måneder senere ga moren ut en bok, der hun fortalte om hvordan hun fikk hjelp av en mann med bakgrunn fra forsvaret og politiet til å organisere flukten. I boken ble den mystiske hjelperen bare omtalt som «Petter».

UD benekter at departementet var informert om den forestående aksjonen for å hente barna hjem.

- Men det er helt ukjent for oss at ansatte i UD har bakgrunn som operatører i E 14, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD.

Kritisk

Ifølge et intervju «Petter» ga til VG etter at saken ble offentlig kjent, hadde de to marinejegerne akseptert å delta i aksjonen uten å be om detaljert informasjon.

- Heldigvis finnes det gode mennesker der ute som stiller opp. Dette handler om kameratskap. Det er mine venner. Vi har jobbet sammen under vanskelige forhold, sa han til VG.

Forsvarsminister Grete Faremo var meget kritisk til de to norske soldatenes deltagelse, og varslet på en pressekonferanse etter at nyheten sprakk at saken skulle granskes. To uker senere konkluderte granskingen med at det ikke var grunnlag for å innlede disiplinærsak mot de to marinejegerne.

En av dem var krigshelten Trond André Bolle, som ble drept av en veibombe i Afghanistan i fjor sommer.

- Etter nøye vurderinger og i samråd med generaladvokaten, har vi kommet frem til at handlingene teknisk sett ikke bryter med hverken den militære straffelov eller med gjeldende direktiver - og vi har følgelig ikke innledet disiplinærsak mot de to marinejegerne, sa Generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Haakon Bruun-Hanssen 15. februar i fjor.

Avsluttet

To dager senere forelå også konklusjonen fra Utenriksdepartementets gransking av seg selv. Der het det at UD hverken klarerte, planla eller organiserte de to barnas flukt fra Marokko.

Forsvarsledelsen ønsker fortsatt ikke å kommentere spørsmål knyttet til den hemmelige spionorganisasjonen E 14.

Les også: Avhører «Petter» og marinejegerne

- Men når det gjelder Skah-saken, er den etter det jeg kjenner til et avsluttet kapittel for Forsvaret, sier talsperson for forsvarssjefen, major Christian Øverli.

VG forsøkte i går å komme i kontakt med Anne Cecilie Hopstocks hjelper, «Petter». Han svarte ikke på VGs henvendelser.

- Jeg ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, sier advokat Marthe Svarstad Brodtkorb, som representerer Anne Cecilie Hopstock.

President var kilde

En av de sentrale kildene til de hemmelige, norske agentene i E14 under oppdraget på Balkan skal ha vært Ibrahim Rugova - lenge før han ble president i Kosovo.

Den hemmelige enheten E14 skal ha spilt en viktig rolle under den blodige konflikten på Balkan. Norske agenter skal ha hatt ukentlige møter med Ibrahim Rugova lenge før han ble president i Kosovo. Disse møtene ble holdt både før og under NATOS bombekampanje mot Serbia i 1999.

Var troverdige

E 14-spionene skal ha møtt sentrale folk på Balkan i lang tid før fredsavtalene ble undertegnet. De norske agentene ble sett på som troverdige budbærere i Bosnia og Kosovo, får VG opplyst.

** Les mer i dagens papirutgave av VG **

På et tidlig tidspunkt forsto norsk etterretning med E14 i spissen at forfatteren og litteraturprofessoren Ibrahim Rugova var mannen å holde seg inne med, og agenter fra E14 pleide kontakt med ham et par ganger i uken i en lang periode.

Her kan du lese mer om