FØRSTE GANG: Her går kollegene fra skvadronen til de omkomne offiserene inn for å se vrakdelene av «Siv» for første gang. Foto: Roar Dalmo Moltubak/VG

Kollegene ser vrakdelene av «Siv» for første gang

KIRUNA(VG Nett) En knapp måned er gått siden flyet kollegene deres satt i styrtet i Nord-Sverige. I dag fikk de se det som er igjen av «Siv».

  • Eirik Linaker Berglund
  • Roar Dalmo Moltubak
  • Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag formiddag Hercules-flyet «Frigg» i Kiruna. Om bord i flyet var flere titalls kolleger av de fem omkomne i Hercules-styrten. De har flydd fra Gardermoen til Kiruna for å se vrakdelene av flyet for første gang.

Ingen av kollegaene ville snakke med pressen, som ble bedt om å forlate hallen før de landet.

Kaptein Ståle Garberg (42) fra Oslo, oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46) fra Oslo, kaptein Bjørn Yngvar Haug (40) fra Ullensaker, kaptein Siw Robertsen (45) fra Oslo og kaptein Steinar Utne (35) fra Oslo omkom i flystyrten. Først denne uken ble alle de omkomne identifiserte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAUSE: Kollegene til de omkomne ønsket ikke å snakke med pressen da de ankom Kiruna for å se vraket av «Siv». Foto: Roar Dalmo Moltubak/VG


Vil ikke spekulere om årsak

Ti tonn vrakdeler fra «Siv» lå spredt utover gulvet i flyhangaren i Kiruna. Alt fra personlige eiendeler fra offiserene til motordeler har blitt samlet i hangaren for undersøkelser. Vrakdelene utgjør kun en fjerdedel av den opprinnelige vekten til flyet.

Flyeksperter fra fly- og våpenfabrikanten Lockheed Martin er på plass i Kiruna for å bistå i utredningsarbeidet.

Havarkommisjonen forteller at det vil mest sannsynlig komme en foreløpig rapport før sommeren.

- Det er en preliminær rapport som vil beskrive hendelsesforløpet, sier utredningsleder Agne Widholm.

Kommisjonen sier de ikke ønsker å spekulere rundt årsaken til styrten.

- Hvis vi spekulerer i det nå kan vi bli låst i et fokus, men vi prøver å utrede bredt, sier utredningslederen.

- Vi vet veldig mye om hva som har skjedd, men det finnes fortsatt usikkerheter som kan være vanskelig å utrede uten de sorte boksene, sier utredningsleder Agne Widholm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder