OPPRØRT: Frp-leder Siv Jensen - her på kontoret i april - mener det er farlig å sette pengegrenser for medisinsk behandling av mennesker. Foto: TROND SOLBERG
OPPRØRT: Frp-leder Siv Jensen - her på kontoret i april - mener det er farlig å sette pengegrenser for medisinsk behandling av mennesker. Foto: TROND SOLBERG

Siv Jensen: - Etisk forkastelig å sette prislapp på menneskeliv

INNENRIKS

(VG) Siv Jensen beskylder helsedirektør Bjørn-Inge Larsen for å måle et menneskeliv i penger, når han sier nei til livgivende kreft- og hjertebehandling fordi det er for dyrt.

Publisert: Oppdatert: 06.06.10 11:23

Helsedirektøren sa i gårsdagens Aftenposten at vi allerede nekter pasienter med KOLS, kreft og hjertesykdom den mest effektive behandlingen på markedet av økonomiske grunner.

- Jeg syns det er moralsk og etisk forkastelig å sette prislapp på menneskeliv. Jeg blir litt uvel av dette, for han beveger seg inn i en ekstremt farlig debatt. Vår jobb som politikere er å legge forholdene til rette for mennesker som er rammet av livstruende sykdommer, sier Siv Jensen til VG.

LES OGSÅ:Kraftige reaksjoner etter varsel om behandlingskutt

DISKUSJON:Hvor mye skal Norge betale for å redde menneskeliv? Diskuter saken her

Har en grense

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsesektoren sa nylig nei til en ny behandling av tykktarmskreft som kan gi pasienter et halvt års forlenget levetid, fordi den koster mellom 300.000 og 500.000 kroner per pasient.
Sekretariatsleder i rådet Berit Mørland sa til Aftenposten at de forholder seg til en veiledende grense fastsatt av Finansdepartementet på 425.000 kroner for forlengelse av et liv med ett år.

- Vil ikke utgiftene til helse bli uendelig store hvis vi sier ja til alt, når det kommer stadig bedre og dyrere behandlingsformer?

- Veldig ofte er medisin dyrt i starten, når det er få brukere. Men at man forsker på dette, er et tegn på at det er etterspørsel. Hvis etterspørselen er der, vil prisene etter hvert falle, sier Jensen.

LES OGSÅ:Pasienter med alvorlige sykdommer kan få nei

Naturlig diskusjon

Hun mener Stortinget bør se nærmere på grensen på 425000 kroner for forlengelsen av et liv, og vurdere å si ja til behandlingen for tykktarmskreft og MS, som nylig ble vraket av «Rådet for kvalitet og prioritering».
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier det ikke eksisterer tallfesting av hva helsetjenesten kan bruke på behandling for å forlenge ditt liv med ett år.

- Vi har transplantasjoner som koster langt over 425000. Det er ingen debatt vi har til daglig. Men det er sånn med all prioritering at det skal stå i forhold til det man vinner igjen. Men dette er en annen debatt enn at pasienten får den behandlingen de har krav på, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Og legger til:

- Det skaper mye usikkerhet når vi drar inn tall som vi i Norge ikke har behandlet politisk og tatt stilling til. Men at disse tingene kan komme fremover, diskusjoner om prioriteringer, er naturlig. Men det blir et problem hvis det skapes et inntrykk av at har du kreft eller KOLS, da får du ikke behandling. Det gjør du, sier hun.

Her kan du lese mer om