I MÅL: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) startet budsjettforhandlingene i Stortinget 7. november.

Opplysninger til VG: Enighet om statsbudsjettet

SV har blitt enige med regjeringspartiene Ap og Sp om et statsbudsjett for 2023. SV har fått viktig oljeseier, som slaktes av Frp og roses av Bellona.

Publisert:

– Vi mener vi skal møte situasjonen med høyere priser og stigende rente kraftigere enn det vi skal legge fram, sier SVs forhandlingsleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Han sier at regjeringspartiene og SV vil legge fram en pakke mot fattigdom, som skal møte de økende prisene i samfunnet.

– Men jeg tror vi har klart å komme med en pakke som kommer til å møte sårbare grupper som minstepensjonister, studenter, uføre og barnefamilier. Og en del ting på generell velferd som vil komme mange til gode, sier han.

SV skal ha fått en rekke krav innfridd i statsbudsjettforhandlingene med Støre-regjeringen, men kilder sier til VG at det ikke bidrar til økt oljepengebruk.

Budsjettforhandlingene mellom regjeringen og SV endte med enighet tirsdag. Enigheten legges frem klokken 1800, men en av sakene som har lekket ut er en SV-seier:

  • De har fått regjeringen med på å utsette neste runde med utlysninger av letelisenser for olje og gass – det som kalles 26. konsesjonsrunde til 2025.

Energipolitisk talsperson Terje Halleland (Frp) kaller vedtaket uansvarlig og mener letestans er det siste et Europa i desperat mangel på gass nå trenger.

– I kveld er det fest i Moskva, sier han.

Bellona-leder Frederic Hauge svarer Frp slik:

– Det ser ut som om man er omtrent like virkelighetsfjerne i Moskva og Frp.

KLAR TALE: Frps Halleland sier Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass.

Resten av intervjuet med Halleland og Hauge kan du lese lenger nede i denne saken.

Ap, Sp og SV har de siste dagene sittet i forhandlinger til langt på natt for å komme til enighet om landets neste statsbudsjett.

Kilder bekrefter overfor VG at regjeringen og SV har kommet til enighet om statsbudsjettet for 2023.

Resultatet vil bli lagt frem senere tirsdag.

Både Sp og Ap har gruppemøte klokken 16.30 for å godkjenne budsjettavtalen.

Klima, omfordeling og bistand har vært SVs viktige saker, og har vært sentrale spørsmål i forhandlingene.

Statsbudsjettet er et Norges plan for hvordan vi skal bruke statens penger neste år. I år har regjeringen blitt nødt til å bruke mindre oljepenger enn tidligere, for å forsøke å dempe prisgaloppen og økende rente.

Fant milliarder

Som VG skrev tidligere tirsdag, har budsjettprosessen blitt «smurt» i siste fase ved at regjeringen har kunnet legge mer penger på bordet:

  • Statkraft øker utbyttet med 4,3 milliarder kroner neste år, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Det kommer frem i et svar på et spørsmål fra Aps Eigil Knutsen, som leder forhandlingene med SV om statsbudsjettet, opplyser Rødts finanspolitiker Marie Sneve Martinussen til VG.

Rødt mener dette kunne gitt økt minsteytelse på 12.000 kroner til pensjonister, uføre, de på arbeidsavklaring og folk på sosialstønad.

Selv om detaljene fra budsjettforliket ikke blir klare før senere tirsdag, er det ventet at partiene ville bli enige om tiltak for å bøte på den økende fattigdommen.

Kilder i regjeringspartiene har overfor VG gitt uttrykk for at de har hatt handlingsrom på dette området, fordi den økonomiske situasjonen har forverret seg dramatisk gjennom høsten.

Statsbudsjettet som ble lagt frem 6. oktober var i all hovedsak ferdig allerede i månedsskiftet august/september. Siden da har prisene økt ytterligere, og renteøkningene begynner å svi.

UTSETTES: Nye letelisenser for olje og gass utsettes ytterligere, får VG opplyst. Her fra Statfjord A-plattformen i Nordsjøen.

Oljeseier

En av SVs store seire i budsjettet for 2022, er at Ap gikk med på å utsette neste runde med utlysninger av letelisenser for olje og gass – det som kalles 26. konsesjonsrunde.

VG får tirsdag ettermiddag opplyst at utsettelsen videreføres ut hele stortingsperioden, til 2025. Dette er en klar innrømmelse til SV.

Og det vekker sterke reaksjoner, blant annet i Frp.

Terje Halleland i Frp utdyper kritikken sin slik:

– Putins regime er de eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass. Regjeringen kan umulig ha lært noe som helst av den alvorlige sikkerhetssituasjonen vi står opp i som følge av energipolitikken som er ført i Europa, sier Halleland.

– SVIK: Frps Terje Halleland sier konsekvensene kan bli meget alvorlige av SVs oljegjennomslag.

Han sier at han ikke kan tolke det på noen annen måte enn at det er begynnelsen på slutten for videre utvikling av norsk sokkel.

– Det er ekstremt uansvarlig i en tid der våre allierte naboland desperat mangler energi i kampen mot Russlands krigføring, sier Halleland.

Han sier at konsekvensene kan bli alvorlige.

– Dette vil ramme norske arbeidsplasser, verdiskapning og eksport av kritisk viktig energi til Europa. Norge har nå en stor forpliktelse som ledende energileverandør i Europa de neste 10 årene. Vedtaket er det svik mot dette ansvaret, sier Halleland.

VISER TIL EU: Frederic Hauge sier at EU ikke vil være med på mer olje- og gassvirksomhet i nord-områdene.

Bellona-leder Frederic Hauge sier konsesjonsrundestans til 2025 er en viktig klimaseier.

– Jeg mener kritikken fra Frp ikke er relevant, fordi leting først vil kunne utløse utvinning nærmere 2050 og det vil uansett være uaktuelt, sier Hauge og viser til EU.

– EU har i drakampen med Norge gjort det veldig klart at de ikke kan være med på utvinning i Arktis.Dette er derfor en stor seier for Nord-områdene på norsk sokkel.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no