Justisminister Emilie Enger Mehl hadde TikTok på tjenestemobilen
For første gang innrømmer justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl at hun hadde den omstridte appen på tjenestemobilen. Forsker i cybersikkerhet sier det er problematisk.
Mehl bekrefter i et intervju med TV 2 at hun hadde TikTok på en ugradert tjenestemobil i en måneds tid i fjor høst.
Dagbladet har i flere artikler omtalt justisministerens bruk av den kinesiske appen TikTok. Flere ganger har avisen spurt om Mehl også har lastet ned appen på jobbtelefonen sin.
TikTok har blitt omtalt som kontroversiell fordi appen blant annet blir levert av det kinesiske selskapet ByteDance, som samler inn store mengder data om brukerne.
LES KRONIKK: Statsråder på TikTok er en sikkerhetsutfordring.
– Helt siden det ble stilt spørsmål om dette første gang, har jeg forsøkt å svare både Stortinget og mediene så åpent og ærlig som jeg mener er klokt, om min TikTok-bruk. Men jeg er også bevisst på at all informasjon kan misbrukes, sier Mehl til TV 2.
– Men nå er det så mange spekulasjoner – som jeg opplever at går utover det som det er grunnlag for – at jeg vil avklare at jeg hadde TikTok på min ugraderte tjenestetelefon fra månedsskiftet august/september i høst til en av de første dagene i oktober, sier hun til kanalen.
– Typiske mål for spionasje
Professor i cybersikkerhet ved i universitet i oslo, Audun Jøsang, reagerer på at justisminister har hatt appen på telefonen.
– Det er absolutt problematisk. Mange bruker samme enhet for privat og jobb, men personer i viktige stillinger må virkelig skille på det.
– Hvorfor?
– Personer i viktige stillinger er typiske mål for spionasje. De har mindre motivasjon til å spionere på tenåringer som bruker TikTok, men når det er en minister så vil det være en god motivasjon, sier han.
Han sier det er uvisst nøyaktig hva TikTok tar av informasjon når man laster ned appen.
– Vi mistenker kanskje ikke Facebook for å spionere på norske borgere av strategiske grunner. Vi mistenker bare Facebook for å stjele personlig info for å tjene penger, sier Jøsang og fortsetter:
– Men det er plausibelt at en kinesisk aktør som TikTok gjør det, for kinesiske virksomheter har plikt til å bistå staten.
– Alvorlig
Mehl sier til TV 2 at hun at hun diskuterte saken med andre i departementet før hun lastet ned appen. Samtidig satte hun seg inn i rådene for bruk av tjenestetelefoner.
– Det ble da klart at det ikke forelå noen råd som er spesifikt rettet mot TikTok. Det er ikke noen råd om at man ikke bør laste ned akkurat den appen, sier Mehl.
Jøsang stusser ved denne uttalelsen. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sikkerhetsregler om mobilbruk sier blant annet at man skal utvise stor forsiktighet og tilbakeholdenhet med å gi apper tilgang til enhetens mikrofon og kamera.
– Tiktok-appen er jo konfigurert for å ta opp lyd og bilde. Når man laster ned apper gir man dem mange tillatelser, som å bruke mikrofon og kamera. Dersom appen er konstruert som en spionapp som kan skru på mikrofon og kamera til alle slags tider, gir jo et alvorlig perspektiv. Det er teknisk mulig, og det er plausibelt.
Sett denne? VGTV tester det AI-tjenesten ChatGPT mener er verdens beste cupcakes" med TikToker Kaayne