VISER IKKE ANSIKT: Selv i dag er det kun hans nærmeste som vet at han er «seksåringen» i den såkalte Silje-saken.

Skal granske Trondheims håndtering av Silje-saken: − Alt må på bordet

Trondheim kommune skal granske egen håndtering av Sile-saken. – Alt må opp og frem i lyset så man kan forhindre at det skjer igjen, sier mannen kjent som «seksåringen» i den gamle drapssaken.

Publisert:

For 28 år siden utpekte politiet «seksåringen» og to lekekamerater som skyldige i venninnen Silje Marie Redegårds (5) død.

I dag meldte Trondheim kommune at de setter ned et utvalg som skal gjennomgå egen oppfølging av barna og deres pårørende i kjølvannet av saken.

– Det tenker jeg er positivt. Jeg håper de går grundig gjennom og behandler saken så objektivt som mulig, sier «seksåringen» til VG.

Fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim lørdag 15. oktober 1994. Dagen etter fortalte politimesteren pressen at de hadde funnet de skyldige.

BLE FEM ÅR: Silje Marie Redergård ble funnet død i en akebakke i Trondheim 15. oktober 1994.

Tre lekekamerater på fire, fem og seks år sto bak drapet, mente politiet. Guttene var under den kriminelle lavalderen og ble aldri dømt i rettsvesenet, men både fem- og seksåringen ble fratatt foreldrene sine og satt i fosterhjem.

– Trondheim kommune var ansvarlig for de kommunale tjenestene barna og deres familier mottok i etterkant av hendelsen, står det i kommunens pressemelding.

– Deler av oppfølgingen synes i stor grad å være basert på politiets konklusjon.

Utvalget skal gjennomgå ulike tjenester for å se om kommunen kan ha opptrådt feil eller kritikkverdig.

– Alt må på bordet, sier «seksåringen».

– Hele prosessen – politiet, barnevernet og hele sulamitten – og få sannheten frem. Det er det det handler om, i bunn og grunn. Her er det gjort stor urett i mange ledd. Det må opp og frem i lyset, også fordi man må forhindre at det skjer igjen.

– Alle offentlige aktører har sviktet

Politiet og barnevernets oppfølging av guttene etter drapet på Silje har fått kritikk av en rekke eksperter i NRKs dokumentarserie Brennpunkt fra 2021.

– Alle offentlige aktører har sviktet i sin funksjon, sier «seksåringens» advokat Sigurd Klomsæt til VG.

– Det gjelder politi, statsadvokat, riksadvokat og barnevernet, som fratok barna oppvekst med foreldre. Det var først da Brennpunkt tok tak i saken at det skjedde noe. Ingen offentlige aktører har gjort noe som helst for å rette opp feilene som ble gjort i 1994, sier advokaten.

FORSVARER «SEKSÅRINGEN»: Advokat Sigurd Klomsæt har tidligere kalt Silje-saken er en rettsskandale på linje Baneheia- og Birgitte Tengs-saken, som han har spilt en sentral rolle i over flere år.

Etter Brennpunkts dokumentarserie, beordret statsadvokaten ny etterforskning av saken. I februar kom konklusjonen:

– Hverken enkeltbevis eller de samlede opplysningene fra etterforskningen i 1994 og 2022 gir grunnlag for å konkludere med hvem som utsatte Silje for vold, sto det i Trøndelag Statsadvokatembeters pressemelding.

Den nye etterforskningen konkluderte med at det var umulig å bevise hvem som sto bak Siljes død, og den opprinnelige henleggelsen ble stående.

Denne gangen understreket statsadvokaten at guttene må anses for å være uskyldige, som følge av uskyldspresumpsjonen.

SKUFFET: «Seksåringen» hadde håpet på å bli renvasket av den nye politietterforskningen. VG besøkte ham hjemme hos seg etter offentliggjøringen av den nye avgjørelsen.

«Seksåringen» har tidligere fortalt VG at henleggelsen kom med «en fryktelig ekkel bismak».

Sammen med sine advokater har han og mannen kjent som «femåringen» klaget på statsadvokatens vedtak om henleggelse. Advokat Klomsæt mener det er burde komme tydeligere frem at guttene er uskyldige.

Statsadvokat Per Morten Schjetne ønsker ikke kommentere saken.

– Vi skal oversende den klagen til Riksadvokaten snart, utover det har jeg ingen kommentar, sier han til VG.

TIL MINNE: Noen dager etter Siljes død var stedet femåringen ble funnet død dekket av blomster og lys.

Vil vurdere videre oppfølging

Kommuneutvalget som skal granske den etterfølgende håndteringen av saken skal levere sin rapport innen slutten av september 2023.

– Kommunedirektøren vil vurdere videre oppfølging av saken på bakgrunn av rapporten, står det i pressemeldingen til Trondheim kommune.

– De kommunale utvalgsmedlemmene har ikke tidligere hatt noen befatning med saken eller jobbet i de kommunale enhetene som har vært involvert i oppfølgingen av de berørte, står det videre.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no