Synes avgangen var forventet ** Holder Inga Marte Thorkildsen som favoritt til å overta

TREKKER SEG: Her annonserer SV-statsråd Audun Lysbakken sin avgang på en pressekonferanse mandag formiddag. Foto: TROND SOLBERG

Eksperter om Lysbakkens avgang: - Det eneste riktige

(VG Nett) Politiske kommentatorer er ikke i tvil: Audun Lysbakken gjorde det rette da han trakk seg som statsråd.

  • Sindre Murtnes

Artikkelen er over åtte år gammel

Mandag trakk SV-statsråd Audun Lysbakken seg etter avsløringene rundt tildelingen av penger fra departementet til Sosialistisk Ungdom.

Hva synes du om Lysbakkens avgjørelse? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Lysbakken har vært under strekt press etter at det ble kjent at Lysbakkens departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Lysbakken har hele tiden vært klar på at han tar ansvar for bevilgingen, og på mandagens pressekonferanse begrunnet han avskjeden med blant annet at «feil skal få konsekvenser».

Lysbakkens avgjørelse kom ikke overraskende på VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen.

KOMMENTERER: Elisabeth Skarsbø Moen. Foto: JAN PETTER LYNAU

- Jeg forventet det. Jeg hadde store problemer med å se hvordan han kunne gå videre. Det hadde blitt hengende ved ham og over hans karakter. Lysbakken gjorde i mine øyne det eneste riktige, sier Skarsbø Moen.

- Det store spørsmålet er nå om han kan bli ny partileder. I så fall vil jeg tro at han kommer inn i regjeringen til høsten - Stoltenberg ønsker neppe en partileder som er utenfor regjering.

- Hvem er din favoritt til å ta over etter Lysbakken?

- Jeg holder en knapp på Inga Marte Thorkildsen. Men det kan også bli flere rokeringer i regjeringen, sier hun.

Mandag ble det klart at Kristin Halvorsen tar over som statsråd for Lysbakken, men engasjementet er kun midlertidig.

- Ikke til å leve med

Heller ikke VGs politiske redaktør Hanne Skartveit synes Lysbakkens avgjørelse var overraskende.

- Jeg hadde en følelse av at dette ville skje siden fredag. Det dukket stadig opp nye kritikkverdige forhold i saken. Jeg tror statsministeren så at saken ikke var til å leve med. Lysbakken sier selv det var hans beslutning, men jeg tror Stoltenberg har vært involvert, sier Skartveit.

KOMMENTERER: Hanne Skartveit. Foto: SARA JOHANNESEN


- Det interessante spørsmålet er om han nå blir SV-leder. Det er veldig vanskelig å holde regjeringen samlet uten partilederne, sier Skartveit.

Skartveit holder også Inga Marte Thorkildsen som favoritt til å ta over som statsråd.

- Hun er et statsrådemne: Faglig sterk og dette er et tema hun har jobbet mye med.

- Kan være smart

NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim trodde imidlertid SV-statsåden ville klamre seg fast i regjeringen.

- Jeg trodde han ville holde på den samme linjen han har gjort - altså ta ansvar, men ikke gå av som statsråd. Men det er ingen som vet hvilken kommunikasjon det har vært mellom stasministeren og Lysbakken de siste dagene, sier Nakkim, som tror Lysbakken kan tjene på avskjeden i fremtiden.

KOMMENTERER: Kyrre Nakkim. Foto: SCANPIX


- Lysbakkens avgjørelse kan være smart. Det gir han en sjanse til å styrke SVs politikk. Det er lettere å være kritisk i Stortinget enn i regjering, og legger til:

- Det ville ikke vært lett for Lysbakken å være i opposisjon mot Stoltenberg i regjering med denne saken hengende over seg.

- Synes du Lysbakken gjorde riktig avgjørelse?

- Ja, det er voksent å ta ansvar, men merk: Ansvaret går ikke direkte på person. Det er ikke han personlig som har lurt til seg penger og han har ikke sittet i førersetet. Lysbakken vil fortsatt stå oppreist etter denne saken. Jeg tror ikke han har handlet veldig umoralsk i velgernes øyne, og derfor tror jeg han kan bli ny SV-leder.

- Hadde ikke noe valg

Politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten mener Lysbakken til slutt ikke hadde annet valg enn å trekke seg.

KOMMENTERER: Harald Stanghelle. Foto: SCANPIX


- Umiddelbart ble jeg overrasket over at han valgte å trekke seg, men når jeg har hørt begrunnelsen, er jeg ikke like overrasket. For når det i tillegg dukket opp en habilitetssak, var det ikke noe valg for Lysbakken, sier Stanghelle.

Stanghelle tror likevel Lysbakken stiller like sterkt som lederkandidat på SVs ekstraordinære landsmøte førstkommende helg.

- Jeg tror ikke SV er opptatt av slike formelle saker. Jeg tror medlemmene ser etter helt andre ting når det gjelder partilederen. Og det er ikke noe tvil om at Lysbakken står veldig sterkt i SV, sier Stanghelle, og legger til:

- Dette er ikke noe farvel for Lysbakken i politikken. Han er en drivende dyktig politiker. Han er ung og har en stor fremtid i norsk politikk, sier Stanghelle.

Det samme mener nåværende SV-leder Kristin Halvorsen, som ber landsmøtet i SV velge Audun Lysbakken til ny leder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder