SLO ALARM: Martin Bratland Andersen (19) forteller åpent om forholdet til Trond Birkedal, etter at han søndag anmeldte Frp-toppen for å ha filmet ham på badet med skjult kamera. Foto: Knut Erik Knudsen/VG

Martin (19) avslørte Frp-topp: Ber andre mulige ofre gå til politiet

Martin Bratland Andersen (19) oppfattet Trond Birkedal som en nær venn - helt til han i helgen oppdaget et skjult kamera på badet.

Nå håper 19-åringen at andre går til politiet hvis de mener at de kan ha blitt filmet med skjult kamera på badet hjemme hos Frp-toppen Trond Birkedal (31). Han tror flere unge menn kan ha blitt nakenfilmet.

Vet du noe om denne saken? Tips VG Nett her!

- Ære og selvrespekt er viktig for meg. Jeg vil stå frem med dette for at alle de jeg tror sitter hjemme og har hatt ubehagelige opplevelser med Birkedal skal gå til politiet. Det viktigste for meg er å vite at jeg har gjort alt jeg kan for å få alle kort på bordet i denne saken, sier Bratland Andersen.

Velger å stå frem

Nå velger det tidligere FpU-medlemmet å stå frem med navn og bilde - etter å ha fortalt deler av sin historie anonymt i VG i går.

19-åringen er mannen som søndag kveld gikk til politiet i Stavanger og anmeldte Frp-topp Trond Birkedal for å ha filmet ham naken med skjult kamera installert på badet.

Les også: - Utvider siktelsen mot Frp-Birkedal

Birkedal ble søndag kveld arrestert. I går samtykket han til to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud. Han er siktet for å ha filmet en ung mann med skjult kamera på badet, og politiet har varslet at siktelsen kan bli utvidet til å gjelde flere fornærmede.

SIKTED: Frp-politiker Trond Birkedal. Foto: Scanpix


Det var under et besøk hos Birkedal nå i helgen at Bratland Andersen oppdaget små hull i taket på badet ved siden av spotlightene. Han forteller at Birkedal stadig insisterte på at han skulle ta boblebad hjemme hos ham.

- Jeg hadde hatt mistanker om at han hadde kameraer på badet i lengre tid, men latt tvilen komme ham til gode, sier Bratland Andersen.

- Veldig like

Vennskapet med Birkedal utviklet seg fra da han var i 15-årsalderen.

- Allerede etter første møte oppdaget vi at vi var veldig like. Vi hadde begge Ronald Reagan og Margaret Thatcher som politiske forbilder.

Les også: Frp-topper nekter å svare

Til tross for at Martin Bratland Andersen bare var et vanlig medlem av ungdomspartiet, ordnet den daværende FpU-lederen det slik at han fikk være med på en befaring med sentralstyret i partiet.

- Jeg ble fascinert. Han var flink og hadde ryddet opp i alt rotet i FpU.

Det unge FpU-medlemmet ble stadig invitert med på møter og seminarer av Birkedal, som da var leder i FpU, og forteller at de to ofte sov på rom sammen. Birkedal skal også ha betalt reisene til det unge medlemmet.

- Etter hvert sa han at det kunne gå rykter og at folk kunne misoppfatte, så det kanskje kunne være greit å holde det litt hemmelig, hevder 19-åringen om vennskapet.

Ved en anledning gikk Birkedal rett over rommet og håndhilse på han foran alle andre på et Frp-arrangement, samtidig som han overleverte hotellnøkkelen sin til ham inni hånden, hevder den unge mannen.

Noe var galt

Han forteller at han allerede i forbindelse med et landsstyremøte i 2008 mistenkte at noe var galt på Birkedals bad.

- Jeg ble invitert til ham fredagen da jeg kom. Da var jeg der bare noen timer, men også da insisterte han på at jeg skulle ta boblebad, sier han.

Over badekaret var det en spot som ikke fungerte.

- Før jeg skulle bade insisterte han alltid på at jeg måtte dusje oppreist i boblebadet. Jeg lurte på hvorfor jeg ikke kunne dusje i dusjen, men han sa alltid at den var ødelagt.

- Jeg sto opp en natt og undersøkte den ødelagte spoten, og der så jeg en bitte liten glippe som var sylinderformet. Men jeg kunne jo ikke dra den ned, for da ville han jo merke det.

Den gang lot han det bli med mistanken.

Bratland Andersen ble ansatt i FpU allerede som 16-åring, og jobbet i et drøyt halvår i organisasjonen, før han sluttet og meldte seg ut i 2009.

- Etter at jeg ble ansatt begynte jeg å tenke på at han hadde vennskapsforhold som virket litt rare med flere unge gutter i FpU, sier 19-åringen.

I overkant intim

Ifølge 19-åringen opplevde han flere ganger at Birkedal var i overkant intim når de tilbrakte tid sammen, blant annet ved å massere ham på ryggen, baken og nedover lårene. Likevel avsluttet han ikke vennskapet med Birkedal - som han opplevde at hadde hjulpet ham opp og frem i partiet.

- Jeg følte at jeg sto i gjeld til ham. Han hadde en veldig makt over meg, og jeg oppfattet ham som en venn, sier Bratland Andersen.

Les videre under bildet ...

Faksimile VG 23.03.2011


Han velger nå å stå åpent frem, fordi han frykter at flere unge gutter har blitt utsatt for det han betegner som overgrep fra partitoppen.

- Jeg vurderte aldri å si fra til noen i Frp tidligere, for jeg hadde jo bare en mistanke, en følelse, ingen håndfaste bevis. Jeg var redd for at det ville bli en flau sak for meg, for Trond og for partiet om jeg sa fra, sier Martin Bratland Andersen.

- Hvorfor overnattet du hos ham og var venner med ham?

- Jeg følte meg spesiell. Som 15-16 åring blir du avhengig av denne følelsen han ga. At jeg ble styremedlem i Oslo FpU ga meg anerkjennelse fra andre og respekt fra familien. Jeg tviler ikke på at det var bevisst fra hans side, sier Martin Bratland Andersen.

Etter at han oppdaget det skjulte kameraet på partitoppens bad har han tenkt mye på vennskapet til Birkedal, og om noen burde skjønt hva som skjedde.

- Han har vært veldig flink til å skjule dette. Jeg tror ingen har visst om det, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder