Bistandsadvokat: Etterlatte forstår hvilke ofre Breivik snakker om

OSLO TINGRETT (VG Nett) Flere av de etterlatte vet hvilke ofre Anders Behring Breivik (33) snakker om i sin iskalde forklaring om massedrapene på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bistandsadvokat Christian Lundin har fått flere reaksjoner etter første del av Breiviks forklaring om drapene på Utøya.

- Det gjør jo et sterkt inntrykk å sitte ansikt til ansikt å høre drapsmannen fortelle om disse grusomme handlingene. Det gjør et uslettelig inntrykk. Det er flere etterlatte som sitter inne i salen og følger med, og de vet jo hvilke av ofrene det er snakk om, sier Lundin.

De etterlatte har vært på Utøya og sett stedene hvor deres kjære ble drept.

Før han startet sin forklaring, sa Breivik at de som ikke må være til stede i salen bør gå ut. Deretter smilte han.

VG Direkte: Siste nytt fra rettssaken her

Detaljert

Breivik fremstår som fattet når han beskriver disse ufattelige handlingene. Han bruker det samme tekniske og militære språket som tidligere. VGs krimjournalist Morten Hopperstad følger rettssaken i sal 250.

- Han forklarer seg slik som han har gjort de siste dagene. Rolig og iskaldt. Han startet med å si at han husker de første ti minuttene på Utøya, men det virker som om han har et minne om det som skjedde der ute også etter det, sier Hopperstad.

Tidvis er Breivik svært detaljert i sin forklaring.

- Han kommer med detaljer som ikke bør forlate salen.

- Det er sterkt å høre hans forklaring. For de pårørende og overlevende som følger saken så tett, så må det være grusomt, sier Hopperstad.

- Menneskelig avgrunn

- Det er ingen ord som dekker det som foregår i salen nå. Det han forteller om og det han har gjort, det er utenfor all fatteevne. Det er ikke til å forstå. Det er ikke ofte jeg er svimmel og ør i en rettssak, men det er jeg nå, sier VGs krimekspert Øystein Milli.

VG-kommentator Anders Giæver bruker et sitat fra den tyske filosofen Friedrich Nietzsche: Når du stirrer lenge inn i en avgrunn, stirrer avgrunnen også inn i deg

- Det helt umulig å komme på innsiden av hva dette er. Han er en menneskelig avgrunn, sier Giæver.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder