FÅ LYKKES: Mellom tre og fire prosent av de som forsøker å kutte røyken er fortsatt røykfrie etter et år. Foto: Pål R. Hansen/VG

Dette nyttårsforsettet går ofte opp i røyk

(VG Nett) Nesten en million nordmenn røyker hver dag. Mange prøver å slutte ved nyttår, men det er veldig få som lykkes.

Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) prøver titusenvis av nordmenn å slutte å røyke ved nyttår. Ifølge statistikken er det svært få som lykkes.

- I dag er det rundt 800.000 nordmenn som røyker hver dag, og 400.000 som røyker av og til. Rundt 80 prosent av de som prøver å kutte røyken holder i maksimum 10 dager før de begynner igjen. Det er dyster statistikk, men enda verre er det etter et år. Da er det kun 3-4 prosent som fortsatt har klart å holde seg unna røyken, sier forskningsleder ved statens institutt for rusmiddelforskning, Karl Erik Lund til VG Nett.

Ifølge Lund er det mange som setter seg nyttårsforsetter om å slutte å røyke.

- Årlig prøver rundt 200.000 nordmenn å slutte å røyke. Mange av disse prøver å slutte ved nyttår.

- Hvorfor akkurat ved årsskifte?

SAMMENLIGNER: Forsker ved statens institutt for rusmiddelforskning, Karl Erik Lund, sammenligner avhengigheten av nikotin med heroin. Foto: Scanpix

- Det har vært en tradisjon i lang tid at man på slutten av året legger livet sitt under en evaluering. Veldig mange røykere synes at røyking er en dårlig vane, og ønsker å slutte med dette, og ser kanskje på nyttår som en mulighet til å starte med blanke ark, sier Lund.

Sammenlignes med heroin

Lund mener det er mange grunner til at røykeslutt er vanskelig.

- Nikotin sammenlignes ofte med heroin og morfin når det gjelder avhengighet. Tilbakefallskurven for nikotin og heroin-avhengige er veldig lik. Dette viser klart hvor avhengighetsskapende nikotin er, sier han.

Men det er ikke bare nikotinen som gjør røykeslutten vanskelig.

- Dette er også psykologisk betinget. For mange er det en del av et sosialt kommunikasjonsmønster, hvor det i mange situasjoner er naturlig å ta seg en røyk, for eksempel etter middag eller til morgenkaffen. Andre sier at det er en del av deres identitet. For mange fyller det også opp visse funksjoner, for eksempel for å roe nervene når man er stresset, sier Lund.

Økt pågang på røyketelefonen

Røyketelefonen opplever også større pågang rundt årsskifte. Avdelingsdirektør for nasjonalt folkehelsearbeid ved helsedirektoratet, Anne Hafstad, mener folk vil kutte røyken for å få et bedre liv.

- Hvert år ser vi at pågangen på røyketelefonen er større ved årsskifte. Det er mange som setter seg nyttårsforsetter og ønsker å starte et nytt år med blanke ark. Det er nok mange som ser på dette som muligheten til å starte et bedre liv og dermed ønsker å stumpe røyken, sier hun.

Hafstad mener det er lurt å planlegge røykeslutten i god tid før nyttårsaften.

- Det er mange nyttårsforsetter som aldri blir noe av. Det kan være mange grunner til at røykere ikke klarer å stumpe røyken, men et godt råd kan være å bestemme seg og planlegge røykeslutt i god tid i forkant. Det er ikke alle som bare kan bestemme seg for å slutte, og klarer det. Samtidig vet vi at flere klarer det ved neste forsøk. Så det er bare å prøve igjen, sier hun.

Fysiske plager ved røykeslutt

Det er lurt å bryte med vanene gradvis, mener Hafstad.

- Erfaringsmessig er det de som planlegger i forkant som klarer å slutte. Det handler mye om det mentale. Det kan være lurt og bryte med noen av vanene før man slutter helt. Mange har vaner om å ta en røyk til kaffen på morgenen, eller ta en røyk etter middag. Dette er vaner man må prøve å endre, men det oppleves som vanskelig for mange, sier hun.

- Noen får sterke fysiske plager, mens andre nesten ikke merker noen ting. Dette er veldig individuelt, legger hun til.

Hafstad oppfordrer alle som bruker tobakk til å ta kontakt med røyketelefonen.

- Røyketelefonen er ikke bare for røykere, men for alle typer tobakk. Dette inkluderer selvfølgelig snusere også. Kanskje vi burde endret navn til tobakkstelefonen, undrer hun og sier hun skal ta forslaget videre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder