VURDERER DROPP: Statsminister Erna Solberg vurderer etter det VG kjenner til å droppe en egen EU- og EØS-minister, en post hun selv opprettet for fire år siden. Her er Solberg i New York. Foto: Thomas Nilsson

Erna vurderer å legge ned EU-ministeren

Ine Eriksen Søreide (41) blir etter alle solemerker Norges første kvinnelige utenriksminister, mens Frank Bakke-Jensen (52) kan bli ny forsvarsminister.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Om rundt to uker skal statsminister Erna Solberg (H) gjøre sin første endring i Høyre/Frp-regjeringen etter valget.

Da skal avtroppende utenriksminister Børge Brende forlate sin post etter fire år i regjering for å bli president i World Economic Forum, slik Solberg varslet på en pressekonferanse to dager etter stortingsvalget.

VG har den siste uken snakket med en rekke sentrale regjeringskilder om hvordan regjeringskabalen nå vil bli lagt.

Peker på Søreide som utenriksminister

Kildene peker på fredag 13. oktober som den mest sannsynlige dagen for skiftet, men også fredagen etter – 20. oktober – er et alternativ.

Ine Eriksen Søreide fra Oslo er den åpenbare og foretrukne kandidaten til å bli ny utenriksminister. Samtlige regjeringskilder VG har snakket med peker på henne, og sier at de vil bli svært overrasket om ikke hun får jobben.

PEKES PÅ: Nåværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide pekes på som en mulig ny utenriksminister. Foto: Helge Mikalsen VG

Søreide har siden 2013 vært forsvarsminister. Før det ledet hun Stortingets utenriks- og forsvarskomité i fire år. Hun har vært fast møtende representant på Stortinget siden 2001.

Hvis Søreide får jobben, vil det bety at Solberg mangler en forsvarsminister i regjeringen.

Etter det VG får opplyst ønsker Solberg at denne første rokaden i regjeringen etter valget skal bli så liten som mulig. Årsaken til det er de pågående samtalene med Venstre om en mulig regjeringsdeltagelse. Skulle det bli tilfelle, må Solberg uansett gjennomføre en ny og omfattende rokade rundt juletider.

Frp-leder Siv Jensen skal ikke ha noe ønske om å gjøre endringer blant Frps statsråder ved denne første anledningen, og avvente den større rokaden.

Les også: Slik kom regjeringen på innsiden av Trump-nettverket

Vurderer å droppe EU-minister

Etter det VG kjenner til vurderer Solberg likevel i denne runden å droppe en egen minister for EU- og EØS-saker, en post hun selv opprettet for fire år siden. Internt i Høyre oppfattes opprettelsen av denne posten ikke å ha vært en suksess, og tre ulike statsråder har hatt posten i løpet av disse få årene.

Porteføljen som i dag hører under EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) vil dermed bli lagt tilbake til utenriksministeren.

EU-MINISTER: Høyres Frank Bakke-Jensen (H) er nåværende EØS- og EU-minister. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

VGs kilder sier det nå vurderes å flytte Bakke-Jensen, som er fra Båtsfjord i Finnmark, inn for å erstatte Søreide som forsvarsminister.

Overfor VG understrekes det at det ikke er fattet en beslutning ennå, men at dette i øyeblikket er det mest sannsynlige scenarioet.

Enkelte setter imidlertid spørsmålstegn ved Bakke-Jensens egnethet som forsvarsminister. I dagens sikkerhetspolitiske situasjonen kreves en kompetent politiker som evner å formulere og promotere norske posisjoner på en god måte internasjonalt, er vurderingen.

De fleste av VGs kilder avviser imidlertid at dette er noen utfordring, og mener Bakke-Jensen er en godt egnet allround-politiker. I tillegg trekkes hans bakgrunn fra Nord-Norge frem som en styrke, fordi Høyre trenger en sterkere profil i landets nordligste fylker etter et skuffende valgresultat.

I Finnmark falt partiet med nesten syv prosentpoeng fra 2013.

Fikk du med deg? Hareide mener det er opp til regjeringen om den overlever fire år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder