- IKKE UVANLIG: Ifølge Leif Asbjørn Vøllestad, som er professor ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er det ikke uvanlig at fisk dør når det har vært en hard vinter. Foto: Gøran Stensrud
- IKKE UVANLIG: Ifølge Leif Asbjørn Vøllestad, som er professor ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er det ikke uvanlig at fisk dør når det har vært en hard vinter. Foto: Gøran Stensrud

Her har vinteren ført til fiskedød

INNENRIKS

(VG Nett) I en liten dam i Skedsmo pågår det en desperat kamp for å overleve. Flere av fiskene har måttet bøte med livet.

Publisert: Oppdatert: 15.03.10 23:53

- Det ser ut til at vannet er bunnfrosset, og det er hundrevis av fisk i den delen av vannet som ikke har frosset. Mange av dem er døde. Det lukter vondt, og det ser ut til å være surstoffmangel, sier Gøran Stensrud til VG Nett.

Mandag formiddag var han ute på Stilla i Skedsmo kommune i Akershus. Da han kom til stedet, var det et fryktelig syn som møtte ham.

LES OGSÅ:Fant mystisk fisk på undervannsbilder

En rekke fisk, flere av dem store gjedder han anslår å veie seks-syv kilo, har måttet bøte med livet og ligger langs vannkanten. Det har ført til at en rekke sjøfugler er i området for å spise kadavrene. Stensrud forteller om en fryktelig sterk stank.

- Fisken står tettpakket. Det koker i vannet her! sier han til VG Nett.

Artikkelen forsetter under bildet

- Fikk surstoffmangel

Det er ikke uvanlig, ifølge Leif Asbjørn Vøllestad, professor ved biologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ:Fanget verdens største breiflabb

- Det stemmer at de har fått surstoffmangel. Nå har det vært is lenge og når dammen fryser og det er mye fisk og organisk materiale der nede, bruker de opp oksygenet over tid. Til slutt blir det tomt og da dør de. Dette er ikke uvanlig når vi har en streng vinter, sier han til VG Nett.

Han forteller at fisken svømmer dit det er åpent, fordi de da kan søke mot overflaten. Derfor havner mange fisker på samme sted i dammen.

Etter å ha sett på bildene ser Vøllestad at det er gjedde og brasme som ligger døde i snøen på det ene bildet.

LES OGSÅ:Se, laksen blir ikke kvitt fiskekroken

- Men trolig er det mange ulike arter i dette vannet som er berørt, sier han.

Han vet ikke hvor mange fisker som har dødd på samme måte i Norge.

- Nå er det ikke så mange som har vært ute og sjekket heller, fordi det ligger is på dammene, sier han.

Her kan du lese mer om