De jakter på spøkelser om natten

INNENRIKS

BLAKER SKANSE (VG Nett) - Folk sier de har sett skygger, hørt bankelyder, fotskritt eller følt at noen følger etter dem, forteller Geir Ole Christiansen (28).

Publisert: Oppdatert: 27.01.11 23:00

I en gammel festning fra 1683 skal han og en gruppe fra «Norwegian Ghost Hunters» jakte på spøkelser en hel natt.

VGTV: Bli med på spøkelsesjakt med «Norwegian Ghost Hunters»

Tror du på spøkelser? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

En lørdagskveld i høst rykket i overkant av ti «spøkelsesjegere» inn til festningen Blaker Skanse ved Glomma i Akershus. Utrustet med overvåkningskameraer, sensorer, lydopptakere, temperaturmålere, kameraer, samband og seismiske målere håpet de å finne bevis på spøkelser ved i den gamle festningen. Bygget var en del av forsvarslinjen langs Glomma, og ble tatt i bruk i 1683. Det sies at det spøker der.

Unormale ting

-Vi har reist hit til Blaker Skanse for å sjekke om det foregår unormale ting, slik andre har sagt at det skjer, sier etterforsker og grunnlegger Geir Ole Christiansen.

Han har grunnlagt gruppen «Norwegian Ghost Hunters» som undersøker steder der det visstnok foregår noe paranormalt. Gruppen drives på hobbybasis, og de finansierer mesteparten selv.

Christiansen sitter på hovedkvarteret, eller HQ som de kaller det, omgitt av overvåkningsskjermer, ledninger og teknisk utstyr. Digre kveiler med ledninger strekker seg fra skrivebordet og utover til alle husets krinker og kroker. De har forberedt seg til en lang natt - utrustet med energidrikker som Red Bull og Cola samt matpakker.

- Vi jakter på det uforklarlige, det som folk ikke vet hva er. En av teoriene er at ånder og gjenferd er energier som blir igjen. Derfor bruker vi en del teknisk utstyr som kan vise energi i forskjellig ulik form, slik som elektromagnetiske målere. De gir utslag både digitalt og med lys. sier Christiansen.

VGD: Diskuter det overnaturlige på VG Nett

Artikkelen fortsetter under bildet

Bekmørt

Etterforsker Kristoffer Grovan har klatret opp til kryploftet i bygningen. Det er bekmørkt, og det eneste som lyser opp omgivelsene er den smale lysstripa fra lommelykten hans. Han trår forsiktig for å ikke tråkke igjennom isoleringen før han finner en passende sitteplass innerst på loftet. Der har de rigget opp et infrarødt kamera slik at resten av gruppen kan følge med fra hovedkvarteret.

Sensorene, som gir lysutslag hvis den elektromagetiske energien blir sterkere, ligger klare ved siden av Grovan.

- Hvis du får flere lys til å lyse opp her så vet jeg at du er her. Det er bare å ta på den (sensoren journ. amn.) eller stå ved siden av, formoder Grovan.

Etter noen minutter med venting brytes stillheten.

- Jeg har tenkt til å gå nå fordi dere ikke har lyst til å si at dere er her.

Han tusler ned til hovedkvarteret igjen. Kameraene rigges ned og ledningene kveiles tilbake før gruppen pakker sammen etter en natt med spøkelsesjakt. Klokken har blitt fem om morgenen. De så ingen spøkelser i dag heller.