Miljøbevegelsen uenige om betydningen av EU-vedtak

Norges Naturvernforbund og Bellona er ikke enige om betydningen av et mandat for klimaforhandlingene i København.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

SINT: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Scanpix

Bellona mener at vedtaket kan bidra positivt til forhandlingene, mens Norges Naturvernforbund mener at vedtaket er uforpliktende og skuffende.

EU slår fast at det vil koste 100 milliarder euro (om lag 850 milliarder kroner) i året for at utviklingslandene skal kunne møte utslippskuttene man vil ha på plass i København. Av dette skal vestlige land bidra med 22-50 milliarder euro fra sine offentlige budsjetter. Av denne delen skal EU bidra med det som kalles en «rettferdig andel». Hvor stor denne andelen er, blir ikke tallfestet.

Bellona fornøyd

Frederic Hauge i Bellona er glad for at EU-landene er blitt enige om et mandat foran klimaforhandlingene i København i desember. Han legger vekt på at EU er beredt til å betale 50 milliarder euro.

- Dette er en stor og betydelig sum penger. Selv om Bellona kunne ønske seg mer, er dette med på å bidra positivt til forhandlingene i København, sier Hauge til NTB.

Hauge sier at han de siste dagene har fryktet et sammenbrudd i EU-forhandlingene, og han mener at enigheten sett i lys av dette er svært gledelig.

Skuffet naturvernforbund

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, deler ikke Hauges positive syn på vedtaket.

- Vi hadde håpet at EU skulle ha kommet fram til noe mer forpliktende. Vedtaket inneholder ingenting nytt sammenlignet med der som er sagt før. Hovedutfordringen for København-møtet er å bli enige om hva den rike del av verden skal bidra med for å hjelpe de fattige landene. EU-vedtaket vil være med på å sementere konflikten mellom den fattige og den rike del av verden, sier Haltbrekken til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder