I RETTEN: En mann i 40-årene fra Tysfjord skal etter planen møte i Salten tingrett i Bodø de to neste ukene. Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner. Foto: HANNA HAUG RØSET VG

Tysfjord-tiltalt har møtt frem i retten etter tre timer - erkjenner ikke straffskyld

SALTEN TINGRETT (VG) Tysfjord-mannen som er tiltalt for seksuelle overgrep mot seks fornærmede kvinner møtte ikke i retten mandag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da retten ble satt igjen klokken 12 var tiltalte imidlertid til stede og rettssaken er nå i gang som planlagt.

Tysfjord-mannen er iført en rød- og svartstripet T-skjorte. Han noterer innledningsvis med penn på et ark foran seg.

Han erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene.

Var på sykehus

Kort tid etter at retten var satt mandag morgen ba mannens forsvarer Hilde Grytten Guldbakke om at deler av saken skulle behandles for lukkede dører.

Guldbakke henviste til domstollovens § 125 b) som sier at retten kan beslutte å holde dørene lukket dersom hensynet til privatlivets fred eller til ærbarhet krever det.

Hverken aktor Jorild Steindahl eller noen av bistandsadvokatene hadde noen merknader til forespørselen. Retten besluttet så å ta pause frem til klokken 12.

Hilde Grytten Guldbakke sa da til VG at hennes klient befant seg på sykehus.

– Vi avventer en helsefaglig vurdering av lege for å avgjøre om saken skal utsettes eller ei. Vi må vite om han er frisk nok til å være tilstede i retten og følge med på det som foregår, sa Guldbakke.

Da retten ble satt igjen klokken 12 var tiltalte til stede, og forsvarene mener nå han kan være til stede i retten.

– Men vi vil bemerke at han er sliten, sier Guldbakke i retten.

Skal ha hevdet at han var sjaman

Mandag morgen skulle mannen i 40-årene ha møtt i Salten tingrett. Der er han tiltalt for seksuelle overgrep mot seks fornærmede kvinner. Han er den første som er tiltalt i den såkalte Tysfjord-saken.

FORSVARERE: Hilde Grytten Guldbakke og Tarjei Ræder Breivoll forsvarer den tiltalte Tysfjord-mannen. Foto: HANNA HAUG RØSET VG

Blant tiltalepunktene er fem voldtekter, og flere tilfeller av misbruk av tillits- eller stillingsforhold for å skaffe seg seksuell omgang.

Ved flere av tilfellene skal mannen, ifølge tiltalen, ha utgitt seg for å være sjaman. Den seksuelle omgangen skal så ha blitt gjennomført under påskudd av å skulle samle energi for å kontakte de fornærmedes avdøde fedre, eller som «behandling» av de fornærmede.

Tysfjord-saken: Elleve menn og kvinner forteller om overgrep

Mannen i 40-årene ble pågrepet 6. desember i fjor og varetektsfengslet dagen etter. Tiltalte kommer fra Tysfjord, men flere av overgrepene skal ha skjedd andre steder i landet.

Det er satt av to uker til saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder