- TIL ANGREP: Hundrevis av egyptere gikk til angrep på veggen som beskytter den israelske ambassaden i Kairo. Foto: AP

Demonstranter angriper Israels ambassade i Kairo

Egyptiske aktivister holder på å rive ned muren som er bygget rundt den israelske ambassaden i Kairo, melder øyenvitner og journalister.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge øyenvitnene Reuters har snakket med angriper rundt ti personer muren med hammere i et forsøk på å ødelegge muren, som hovedsakelig består av betong.

Ved 21.00-tiden melder nyhetsbyrået AFP at aktivistene har besteget muren og fjernet det israelske flagget fra ambassaden.

En aktivist skal ha kastet flagget ned fra bygget til vill jubel fra tusenvis av aktivister.

Egyptiske myndigheter bygget muren rundt ambassaden for å beskytte israelske diplomater mot demonstranter, etter daglige protester forrige måned. Protestene startet etter at Israel fikk skylden for drapet på fem egyptiske politifolk i grenseområdet på Sinai-halvøya.

Ifølge øyenvitnene sto politifolk og soldater fredag og så på mens aktivistene hamret løs på den 2,5 meter høye muren rundt Israels ambassade i den egyptiske hovedstaden.

Angrepet på ambassaden skjedde samtidig som tusenvis av egyptiske demonstranter strømmet ut på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo med krav om reformer i landet, som styres av militære.

EGYPT: Hentet hjem ambassadøren fra Israel

Strømmet til Tahri-plassen

Demonstrantene øker presset på Egypts militære ledelse for å få den til å holde løftene om reform etter masseoppstandelsen som førte til president Hosni Mubaraks fall i februar. Aktivistene ber også om at det endelig settes en dato for valg i landet, som militærrådet har lovt vil avvikles innen utgangen av året.
I stekende sol samlet demonstrantene seg i et hjørne av plassen for å lytte til den ukentlige fredagsprekenen.

- Det egyptiske folk vil gjøres til skamme om det glemmer sin revolusjon, sa den muslimske predikanten.

Han gikk hardt ut mot noen av vitnene i den pågående rettssaken mot Mubarak, blant dem Mubaraks sikkerhetssjefer, som hevder de ikke fikk ordre om å utøve dødbringende vold mot demonstranter under masseprotestene. Han fordømte også at sivile blir stilt for militære domstoler.

LES OGSÅ: Israelske fly drepte egyptiske grensevakter

Mange tusen er dømt

Militærrådet i Egypt har siden februar dømt flere tusen egyptere til fengselsstraff i militære domstoler.

Etter prekenen ropte demonstrantene slagord mot den fungerende egyptiske lederen, Mohamed Hussein Tantawi, som søndag skal i vitneboksen under rettssaken mot Mubarak. Mange egyptere mener at revolusjonens opprinnelige krav ikke har blitt gjennomført, og er skuffet over mangelen på endring siden det gamle regimets fall.

Fredagens protester var dominert av sekulære og venstreorienterte aktivister, og ble fullstendig boikottet av de innflytelsesrike islamistene i Det muslimske brorskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder