TO FEDRE: Nola og Anna (4) ble født av amerikansk surrogatmor. Nå granskes de og fedrene Geir (til høyre) og Sebastian Kvarme av norske myndigheter. Fedrene ønsker ikke å vise tvillingenes ansikt, av hensyn til barna. Foto: Nils Bjåland/ VG

Surrogatigranskingen: - Barnelovens far ville snudd seg i graven

(VG Nett) Flere Ap-topper går i strupen på regjeringskolleger i forbindelse med granskingen av surrogatfamilier.

 • Marianne Vikås
 • Hans Henrik Torgersen

Artikkelen er over ni år gammel

I går avslørte VG at myndighetene har satt i gang en omfattende gransking av norske surrogatforeldre. De har ett mål for øyet: Å rydde opp i alle feilregistreringer, noe om i mange tilfeller vil bety at foreldreskap vil bli slettet.

Skuespilleren og tv-kjendisen Geir Kvarme og ektemannen Sebastian er en av mellom 20 og 40 familier som har fått brev fra Skattedirektoratet, som gjennomfører granskingen.

Er du rammet av myndighetenes gransking eller har tips om surrogati? Kontakt VGs journalister her

I et intervju legger statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), Henriette Westhrin, mye av ansvaret over på Skattedirektoratet. Det reagerer Håkon Haugli (Ap) sterkt på.

- Det er ikke Skattedirektoratet som skal avklare etiske spørsmål, eller avgjøre hva som er til barnas beste. Det man gjør her er å foreta en opprydding som bare skaper enda mer kaos og usikkerhet, sier Haugli til VG.

BAKGRUNN: 20-40 surrogatfamilier granskes av myndighetene

- Alvorlig

KRITISK: Håkon Haugli (Ap). Foto: Line Møller

Han mener den norske stat har anerkjent foreldreskapet da de ble registrert som fedre i Folkeregisteret. Det mener ikke BLD.

- Å gå tilbake på dette, er å sette barn i en vanskelig situasjon. Å frata barna den juridiske tilhørigheten til foreldrene løser ingenting. Hvem er oppryddingen for? Uansett er det ikke Skattedirektoratet som skal ta disse avgjørelsene. Dersom norske myndigheter har gjort en feil, skal det ikke være barnet som betaler prisen for det som er gjort.

- Det er ingen grunn til å bagatellisere situasjonen barnet har havnet i. Dette er så alvorlig at det må være gjenstand for en politisk vurdering, og ikke avgjøres administrativt, sier Haugli, som understreker at han mener dette havner på siden av debatten for og mot surrogati.

LES OGSÅ: Slik svarte BLD på spørsmål om granskingen

- Misforstått form for handlekraft

Ap-politiker Karina Hellum sier hun er sjokkert over gårsdagens sak i VG.

¬- Barn må ikke straffes av foreldrenes valg. Barnelovens far Johan Castberg ville snudd seg i graven dersom han hadde hørt dette, sier Hellum til VG.

Hun er nestleder i Aps homonettverk, og sier at man i denne debatten må se bort fra den etiske og moralske betente debatten rundt surrogati, og fokusere på barna og foreldrene som rammes.

- Nå viser Audun Lysbakken en misforstått form handlekraft. Det er noe med måten dette blir gjort på som er helt feil. Har myndighetene folkeregistrert to foreldre så må de stå for det, og ikke virke tilbake i tid. Det er ikke tilbakebetaling av restskatt dette dreier seg om, men om barn.

Hellum reagerer særlig på førsteamanuensis Bjørn Myskjas uttalelse i gårsdagens VG der han sa at ingen barn blir skadelidende av dette fordi de har to foreldre sosialt sett.

- Jeg må si at jeg er sjokkert over denne uttalelsen. En slik holdning er noe man ikke må videreføre.

Hun mener det er en stor forskjell mellom sosialt og juridisk foreldreskap, ved at forelderen som kun har et sosialt ansvar ikke er trygg for hva som vil skje dersom den juridiske forelderen faller fra.

LES OGSÅ: Lysbakken varsler strengere regler for surrogati

Tar opp saken med Lysbakken

VIL TA OPP SAKEN MED LYSBAKKEN: Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Magnar Kirknes

Anette Trettebergstuen har lenge engasjert seg i surrogatidebatten, men mener hennes egen regjering og statsråd Audun Lysbakken trår feil i sin måte å håndtere feilregistreringen av surrogatbarn.

- Man kan ha en veldig god debatt om surrogati, men det er en ting som er sikkert, og det er at det kommer flere surrogatbarn til Norge. Det viktige for meg er hva som skjer med barna som vokser opp her, sier Trettebergstuen til VG.

Hun mener at selv om det er viktig å rydde opp i uklare juridiske rettigheter, så må målet være å øke rettssikkerheten til surrogatbarna.

- Målet må være å gjøre det enklere for disse barna å få avklarte rettigheter. Jeg er veldig skeptisk til måten man går gjennom disse sakene på. Hvis man bare sletter en av foreldrene fra Folkeregisteret, så er ikke det bra.

Trettebergstuen varsler at hun kommer til å ta opp saken med Audun Lysbakken og be ham få fart på prosessen for stebarnsadopsjon som myndighetene skisserer som eneste løsning. Det er kjent for å være en svært langsom prosess som i verste fall kan ta 12 år.

LES I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG: Historisk norsk surrogatdom satte barneloven til side. VG har snakket med kvinnen som vant omsorgsretten for sønnen - til tross for at hun verken hadde født ham eller har noen biologisk tilknytning.

Les også

 1. Kvarme raser mot Lysbakken i surrogatdebatten: - Ditt politiske forbannede ansvar å ordne opp

  Skuespiller Geir Kvarme utfordrer barneminister Audun Lysbakken til å rydde opp i rotet med surrogatbarna.
 2. - Uforståelig at våre barn skal miste en forelder

  Skuespilleren Geir Kvarme og ektemannen Sebastian frykter de skal bli slettet som foreldre til tvillingdøtrene Nola og…

Mer om

 1. Surrogati

Flere artikler

 1. Kvarme raser mot Lysbakken i surrogatdebatten: - Ditt politiske forbannede ansvar å ordne opp

 2. - Uforståelig at våre barn skal miste en forelder

 3. Øie til Lysbakken: - Slik rydder du opp i surrogatigranskingen

 4. Lysbakken forstår surrogatforeldrenes reaksjoner

 5. Fikk surrogatbarn, men tør ikke varsle myndighetene

Fra andre aviser

 1. En bønn til Lysbakken

  Aftenposten
 2. Rettsløse surrogatbarn

  Aftenposten
 3. Fulgte alle råd – så kom sjokkbeskjeden

  Aftenposten
 4. Kaos etter surrogati

  Aftenposten
 5. Lysbakken tetter lovhull om farskap ved surrogati

  Fædrelandsvennen
 6. Farskap, men ikke morskap

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder