... og KrF ber regjeringen om å droppe skattelette, ikke ta penger fra bistand

NYE SAMTALER: Venstre-leder Trine Skei Grande og de andre borgerlige partilederne møtes i Nydalen for å diskutere blant annet det økende antallet asylsøkere til Norge. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Venstre-Trine tror ikke på Ernas asyl-regnestykke

Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke på regjeringens beregning om at flyktningstrømmen vil koste 40–50 milliarder.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Statsminister Erna Solberg holdt tirsdag en redegjørelse om flyktningkrisen for Stortinget. Der kom hun med et anslag på at tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene. Det tallet tar ikke Venstre-leder Trine Skei Grande for god fisk.

– Jeg vil stille spørsmål ved selve tallet og om regnestykket er riktig satt opp. Her setter de antallet flyktninger de tror kommer hit, inn i en oversikt over kostnader ved dagens mottakssystem, og ganger opp. Jeg tror tallet derfor blir for høyt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.

– Det forutsetter nemlig at flyktningene skal inn i samme mottakssystem som vi har i dag, med samme kostander, og der de er like lenge i det systemet som nå, og uten få anledning til å jobbe selv. Jeg tror det er masse å spare på å gjøre det smartere, utdyper Grande.

Les også: Flertall for å la flyktninger jobbe

Solberg: 1 million per flyktning

Regnestykket til Erna Solberg er basert på tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

SVARTE STORTINGET: Statsminister Erna Solberg under dagens redegjørelse i Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Vi baserer oss på integreringstilskuddets kostnader, boligsubsidier og hva det koster å være i mottak. Og det er en million kroner for én flyktning. Så hvis vi anslår at det kommer 40.000-50.000 få opphold, vil utgiftene de neste fem årene kunne bli mellom 40 og 50 milliarder kroner, forklarer Solberg til VG.

Solberg sier at regjeringen ikke vet hvordan pengene skal dekkes inn. Men hun åpner for å ta både fra Oljefondet og fra bistandsbudsjettet. Begge deler vil møte motstand hos regjeringens samarbeidspartnerne i Venstre og KrF.

– Vi er skeptiske både til oljepengebruk og til å ta midlene fra bistandsbudsjettet. Vi må vurdere helheten i sammenheng med resten av statsbudsjettet, sier Grande.

Beskytte bistanden

For KrF-leder Knut Arild Hareide er det en kjepphest å beskytte bistandsmidlene i de kommende forhandlingene.

– Vi vet at Sverige bruker av sitt bistandsbudsjett til håndtering av flyktningkrisen, men vi mener at å ta fra verdens fattige i den situasjonen verden er nå, blir en gal prioritering. Vi ser på andre løsninger i vårt alternative budsjett, sier Hareide til VG.

KrF har vært kritiske til at regjeringen nok en gang legger opp til enorme skattelettelser for landets rikeste.

OPPTATT AV DE FATTIGE: KrF-leder Knut Arild Hareide på vei til borgerlige smataler i Nydalen. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Jeg mener regjeringen heller bør vurdere å se på løftene sine om skatteletter. Det er helt naturlig at de diskuterer det med oss. Det blir et forhandlingstema, sier Hareide.

KrF vil også ha en grundig vurdering av om oljepenger kan brukes til flyktningkrisen.

– Hvis denne situasjonen er ekstraordinær, så er forståelsen for å bruke oljepenger større. Men hvis dette skal vare i opp til fem år, så er ikke det ekstraordinært lengre. Vi har ikke konkludert rundt oljepengebruk, men vi er skeptiske, sier Hareide.

For tidlig å svare

Statsminister Erna Solberg vil ikke gi noe klart svar på om regjeringen kan være villige til å droppe skattelettelser, for å få en enighet om tilleggsbevilgningen til flyktninger.

– Inndekningen kommer vi tilbake til i tilleggsmeldingen til statsbudsjettet. Ingen må sitte med for mange kjepphester. Det er diskusjoner om statsbudsjettets innretning, for det er en del av hvordan vi kan få det til, men det er altfor tidlig å konkludere, sier Solberg.

Les også

 1. Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge: 40-50 milliarder

  Tilstrømmingen av flyktninger til Norge vil kunne koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene, anslår statsminister…
 2. Venstre-Trine vil sette Syria-flyktningene i arbeid

  Strømmen av asylsøkere til Norge koster dyrt. La flyktningen jobbe mens de venter på svar, mener Venstre-leder Trine…
 3. Rekordmange asylsøkere kommer over russer-grensen

  Over 200 asylsøkere har kommet syklende over grensen fra Russland bare denne i helgen.
 4. Varsler «stormende kamp» mot ny asyl-innstramming

  Abid Q. Raja (V) varsler knallhard kamp mot regjeringens nye instruks for asylsøkere.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. Derfor vil Ernas flyktningregning ryke

 2. Raseri i KrF etter nytt bistandskutt

 3. Mener regjeringen bevisst satte av for lite penger til asylstrømmen

 4. Venstre vil kutte mindre oljepenger enn KrF

 5. Budsjettforhandlingene: Har flyttet på seks mrd. kroner

Fra andre aviser

 1. Venstre vil ha skatteskifte

  Fædrelandsvennen
 2. Solberg: Ingenting er vernet i neste års budsjett

  Aftenposten
 3. Venstre vil bruke bistandspenger på asylsøkere

  Aftenposten
 4. Frykter sjokkregning på Syria-flyktningene

  Aftenposten
 5. Kan koste 40-50 milliarder kroner de neste fem årene

  Aftenposten
 6. Regnskapets time

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no