Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug legger fram forslag som skal føre til at det blir langt vanskeligere for asylsøkere å få permanent oppholdstillatelse i Norge. Foto: TERJE BRINGEDAL, VG Foto: Terje Bringedal , VG

Listhaug til frontalangrep på kirken: – Kan ødelegge velferdssamfunnet

– Kirken er ikke for alle, men en aktør for venstresiden, hevder Sylvi Listhaug.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere denne uken gikk biskopen i Møre ut og mente at hun har en plikt til å rope varsku om Sylvi Listhaugs (Frp) innstrammingstiltak. Hun har nå sendt ut et høringssvar der hun argumenterer for at forslagene vil hindre integrering og at Norge må ta sin del av ansvaret for flyktningkrisen.

– Det handler om menneskeverdet, uttalte biskop Ingeborg Midttømme til VG.

Nå svarer innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på kritikken fra biskopen med å levere en bredside mot det hun mener er kirkens utidige rolleblanding som politisk aktør.

De som får opphold: Slik skal de integreres i Norge

– Kirken bør være for alle, men det er den ikke. Den er ikke lenger en Folkekirke der personer med ulik politisk bakgrunn kan møtes med utgangspunkt i sin tro. Det er en politisk aktør for venstresiden, hevder Listhaug, og legger til:

– Dette føyer seg inn i et mønster som har pågått i årevis, der kirken kaster seg inn i diskusjoner om oljeborring, forhandlinger om statsbudsjett og flyktningpolitikk.

Listhaug: – Kirken mangler løsninger

Hun er svært kritisk til det hun mener er en kirke som agerer som en politisk aktør, uten å komme med konkrete løsninger til problemstillingene.

– Det er ikke nok å si hva man er mot og for, man må også gå inn i ganske tøffe prioriteringer, sier hun.

– Men er det ikke på plass at kirken ytrer seg om ting de mener er kritikkverdige?

– Nei, fordi hvis de først skal være en politisk aktør, så må de komme med noen løsninger og prioriteringer. Det er uansvarlig å ikke gjøre det. Politikere må i motsetning til kirken ta samfunnsansvar. Hvor mange asylsøkere som kommer i fremtiden, vil være utslagsgivende for hvordan vår velferdsmodell i fremtiden vil se ut. Dersom asyltilstrømmingen blir svært høy år etter år, vil det svekke den norske velferdsmodellen vår, og ramme de fattige i Norge og i nærområdene folk har flyktet fra fordi vi vil ha mindre penger til å hjelpe dem, sier hun.

Kommentar: Sylvi Listhaug er den nye populismen

– Så du mener kirken holder en uansvarlig linje?

Jeg har utfordret kirken flere ganger på hvor mange man kan ta imot i Norge. Svaret jeg får er at «alle som er i nød, skal få komme til Norge». Hvis kirkens linje hadde vunnet frem, med fri innvandring, og du har ingen grenser for hvor vi mange kan hjelpe, så er det klart at det hadde vært med å ødelegge velferdssamfunnet fordi det ikke er bærekraftig, sier Listhaug.

Kirkerådet: – Urimelig kritikk

Svein Arne Lindø, leder i Kirkerådet, sier at det ikke er første gang de får kritikk fra politisk hold, og mener de har tilbakevist kritikken ved flere anledninger.

– Vi engasjerer oss i samfunnsmessige spørsmål og tar standpunkt både på høyre- og venstresiden i norsk politikk. Jeg finner det derfor urimelig å karakterisere kirken som venstrevridd, sier Lindø.

Han påpeker at kirken ikke er noen politisk organisasjon, og at de er opptatt av å ha en tydelig stemme samtidig som kirken gir rom for alle, uavhengig av politisk ståsted.

– Vi skal bidra i samfunnsdebatten ved å peke på etiske dilemmaer. Vi hjelper politikerne å se etiske problemer, så kan de fatte de riktige beslutningene og løsningene. Det er ikke kirken sin oppgave å ta politiske beslutninger.

For øvrig kaller Lindø kritikken beklagelig. Han mener kirken har en utfordring med å formidle et budskap i den politiske verden, uten at noen skal føle seg fremmedgjort.

– Listhaug bør verdsette at kirken engasjerer seg i samfunnsspørsmål, og da må hun tåle å bli rammet av kirkens synspunkter. Det bekymrer meg hvis Listhaug føler seg fremmedgjort i kirken.

Opptatt av barnets beste

Blant forslagene i det 150 sider lange høringsbrevet, er å gi alle barn og unge som kommer alene til Norge, midlertidig opphold til de fyller 18. Det betyr at en tiåring kan risikere å bli sendt ut etter ti år i landet. NOAS og biskopen i Møre er også spesielt bekymret for forslaget. Sistnevnte mener det vil gå ut over barn og ungdoms psykiske helse å leve med en slik usikkerhet.

Listhaug om Russland: – Kan ikke gå inn på hvorfor et er trygt

Listhaug avfeier kritikken med at forslaget er utformet med hensikt å stoppe asylbarna fra å legge ut på farefulle ferder til Europa.

­– Vi er opptatt av barnas beste, og det vi vet er at ferdene de drar ut på alene, er veldig farefulle, legger barna i hendene på menneskesmuglere og varer over veldig lang tid. Derfor mener vi at det er viktig med et strengt regelverk i Norge som gjør det mindre attraktivt for familier å sende barna sine ut på en sånn ferd, sier hun, før hun legger til:

– Å bli sendt ut på denne reisen, kan svekke deres psykiske helse. Dersom man faktisk er opptatt av barnets beste, så må man innse at det å forlate familien sin og dra til Norge, utsetter dem for fare og potensielle overgrep. Noe av det viktigste vi kan gjøre, er at de ikke faller i hendene på kyniske menneskesmuglere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder