VAR IKKE PÅ TILBUDSSIDEN: Erna Solberg sier nå at hennes tekstmelding i februar ikke var et tilbud om asylforlik, men et tilbud om informasjon. Foto: Terje Bringedal VG

Erna Solberg går tilbake på asyl-sms

I februar meldte statsminister Erna Solberg (H) på SMS til partilederne på Stortinget at hun var «på tilbudssiden» i asylpolitikken. Men nå avviser hun at dette var en invitasjon til et bredt forlik.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var på et tidspunkt da det begynte å låse seg betydelig i Stortinget, at jeg sa at vi er på tilbudssiden, i forhold til informasjon, og det å snakke sammen, og bakgrunnen for forslagene, sier statsministeren i et intervju med VG onsdag ettermiddag.

– Opposisjonen oppfattet din SMS som et tilbud om forsoning?

– Nei, fordi det var ingen i Stortinget som ville ha forhandlingsrunder før vi la fram våre forslag. Alle mente det var riktig å vente på forslaget fra regjeirngen, kanskje med unntak av Venstre, sier statsministeren.

Les mer her: Solberg sendte ut SMS - fisker etter asyl-støtte

Da Solberg hadde sin halvårlige pressekonferanse onsdag morgen, måtte hun bruke store deler av tiden til å forklare hvorfor det ikke ble et asylforlik om innstramningene i utlendingsloven i vår, og om uenigheten mellom Høyre og Frp om hvordan lovforslaget skulle behandles.

Hun gikk langt i å legge ansvaret på Ap for at regjeringen ikke fikk strammet inn utlendingsloven så mye som den selv ønsket.

Kilder til VG: Erna og Sylvi i heftig asyl-feide i regjeringslunsj

Var på tilbudssiden

Overfor VG avviser hun nå at hun selv tok initiativ til et forlik da hun sendte denne tekstmeldingen til partilederne i Stortinget 9.mai:

«Kjære forlikspartnere», skrev hun. Og fortsatte: «Regjeringen er på tilbudssiden i asylpolitikken»

«Jeg har oppfattet at mange i Stortinget ønsker mer dialog på veien før vi legger fram det endelige lovforslaget», sa hun til VG dagen etter, 10.februar.

Tilbød informasjon, ikke forlik

Nå sier hun at tekstmeldingen ikke var ment som en invitasjon til et bredere forlik om asylinnstramningene:

– Det ble gitt uttrykk for at man ville ha mer informasjon. Da sa vi, tidlig i februar, at vi var på tilbudssiden i forhold til informasjon og kunnskap. Og vi hadde samtaler da, men de sa at de ville vente til regjeringen hadde presentert sine posisjoner. Da hadde Ap hatt et opprør i sin grupope hvor de ikke stilte seg bak det Trond Giske hadde sagt, at høringsforslagene ikke var provoserende. Jeg meldte at hvis de ville ha mer informasjon, så var vi villig. Svaret tilbake var at de ville vente til forslaget kom fra regjeringen, sier Solberg til VG.

Les intervjuet med Giske her: Ap-Giske freder asyl-Listhaug

Tapte flere forslag

Regjeringen sendte ut høringsbrevet om innstramningene i romjulen. 5.april la Solberg og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram regjeringens lovforslag. En måned senere bestemte Frp at de ville tvinge opposisjonen, og særlig Ap, til å stemme for eller imot hvert enkelt av de mer enn 40 forslagene.

Og slik gikk det. Dermed tapte regjeringen avstemningene i Stortinget på flere av punktene.

Les også: Listhaug får ikke flertall for innstramninger

Ikke fornøyd

På VGs spørsmål om hun er fornøyd med dette resultatet og håndteringen av saken fra regjeringspartiene, sier Erna Solberg nå:

– Jeg er ikke fornøyd med resultatet, fordi jeg synes vi skulle fått til flere innstramninger.

– Men er du fornøyd med måten det ble håndtert på?

– Det var det svaret du fikk, sier Solberg.

– Hva har du lært av denne saken?

– Vi må være ærlig om at dette er et av de vanskeligste temaene i norsk politikk, og også det vanskeligste i det borgerlige samarbeidet. Det at det er spenninger, at det kan være behagelig å sitte på ulike posisjoner, kan også gjelde andre partier. Men folk ønsker innstramninger. Vi har fått noen, men vi burde hatt flere. Det er alltid lettere med kritikk enn innhold.

Opptatt av spill

– Gjelder det du sier nå, bare Arbeiderpartiet?

– Det var der det stoppet.Men dette gjelder alle partier som var mer opptatt av prosedyre og spill enn innhold.

– Har vi fått den strengeste asylpolitikken i Europa nå, slik regjeringen ønsket?

– På noen områder, men ikke på alle. Sverige har for eksempel strengere regler på familiegjenforening. Men jeg har aldri sagt at vi kom til å bli strengest i Europa, sier statsministeren.

Ap: Direkte feil av Erna

Helga Pedersen, Aps talskvinne i innvandringspolitikken, reagerte onsdag morgen på Solbergs versjon av asylforhandlingene på Stortinget:

– Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte Erna Solberg på politisk kvarter på NRK i morges. Der påsto hun at «man har forsøkt fra H og Frp å få til andre løsninger på enkelte områder, tilbudt andre modeller, men det fikk man ikke til», skriver Pedersen i en epost til VG.

– Dette er direkte feil. Jeg har hatt en rekke samtaler med Høyre og Frp under behandlingen av denne saken. Arbeiderpartiet la frem våre løsninger med en gang saken kom til komiteen. Jeg har aldri blitt presentert for alternative modeller eller løsninger fra Høyre og Frp, uttaler Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder