SKAPTE REAKSJONER: Denne politimannen var med Erna Solberg på barnefestivalen lørdag. Foto: IRENE SKAGESTAD / TROND SOLBERG

Statsministeren kom med tungt bevæpnet politi på barnefestival

Publikum reagerer på Erna Solbergs besøk på Miniøya i Oslo lørdag formiddag.

– Jeg synes ikke bevæpnede vakter hører hjemme på en festival med så mange barn. Hvis trusselnivået rundt Erna er så høyt at hun må ha bevæpnede vakter rundt seg, burde hun ikke oppsøke stedet, sier Irene Kosberg Skagestad til VG.

Skagestad var på Miniøya, Norges største barnefestival, med sine to barn (2 måneder og 3 år). Hun var på et hip hop-arrangement da hun fikk øye på to politimenn med våpen. Solbergs besøk skal ikke ha vært annonsert i forkant, ifølge Skagestad. Hun fikk vite om ministerbesøket av en publikummer. Det var Vårt Oslo som først omtalte saken.

– Jeg følte meg utrygg, og synes det var ekstra guffent med tanke på terroren som har vært i forbindelse med konserter den siste tiden. Når Erna tar turen, tar hun jo med seg trusselen. Jeg mener det er kynisk hvis det å smykke seg med en festival for barn er en del av hennes valgkamp, sier hun.

Var på vakt

Også Stine Raastad (28), som hadde med seg datteren Evine (8), ble skremt.

– Jeg synes opplevelsen var veldig ubehagelig. Med det terrorbildet vi har i verden nå synes jeg det er upassende å vise seg med våpen. Resten av dagen holdt vi oss borte fra teaterscenene. Jeg fulgte bare med på hvor vaktene befant seg og hvor folkemengden beveget seg - jeg var på vakt, sier hun til VG.

Fikk du med deg? Kjøpte Ernas kjole

Skagestad og Raastad var ikke alene om å reagere. Rundt omkring på festivalområdet overhørte Skagestad flere foreldre som snakket om hendelsen.

– Jeg vet ikke om barna som var der ble redde, men jeg hørte flere barn som ropte til sine foreldre at de hadde sett politi med pistol. Det var flere foreldre som snakket om hendelsen var upassende, sier Skagestad.

– Ikke hyggelig

VG har vært i kontakt med pressekontakten på Miniøya, men foreløpig ikke fått svar. Til Vårt Oslo sier imidlertid påtroppende daglig leder Laila Egeberg at festivalen var i dialog med PST på forhånd, om sikkerheten rundt Solberg og rundt festivalen.

– Akkurat hva slags sikkerhet hun skulle ha, fikk ikke vi beskjed om under befaringen i forkant. At noen av gjestene reagerer, synes vi ikke er så hyggelig.

Terrortrussel: Tysk rockefestival abvrutt

– Da de bevæpnede vaktene kom, stilte vi ikke spørsmålstegn ved dette. Det var politiets vurdering. Vi vurderte ikke å hindre de væpnede vaktene fra å være med på festivalen. Men jeg forstår den bekymringen bevæpningen har medført, og vi er veldig lei oss for det, sier hun til nettstedet.

– Forstår det kan være vanskelig

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, sier til VG at han har forståelse for at politioppbudet kan være vanskelig for enkelte.

– Jeg forstår at folk kan oppleve dette som vanskelig. Vi møtte også mange barn og foreldre som kom bort til statsministeren og ønsket å si hei og ta bilde. En av styrkene i Norge er nærhet mellom politikere og vanlige folk. Dersom en statsminister skal la være å delta på arrangementer, vil vi miste noe av denne nærheten, og la oss styre av de som skaper frykt, skriver han i en tekstmelding til VG.

Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for politiets tilstedeværelse ved arrangement i Oslo.

Leder for Felles enhet for operativ tjeneste i politiet, Johan Fredriksen har i likhet med Aanes forståelse for at dette kan virke skremmende for folk når man er uforberedt.

– Statsministeren har en stilling som gjør at hun rutinemessig får beskyttelse. I tillegg har vi et høyere trusselnivå nå for tiden. Sammen gjør disse tingene at politiet er mer synlig enn vi ellers ville vært, sier Fredriksen.

Han viser til at festivaler og merkedager er blant det som er spesielt nevnt i trusselvurderingen. Samtidig er han klar på at dette fører med seg pedagogiske utfordringer, spesielt i sammenhenger som i hovedsak involverer barn.

– Vi forstår at folk reagerer, men for de som ser dette gjelder det å snakke med barna om det og prøvde å få dem til å forstå at vi er der for deres trygghet, sier han.

Fredriksen sier at man må forberede seg på å se bevæpnet politi i flere sammenhenger fremover. I hvilken grad disse er utstyrt med tunge våpen er det vanskelig å informere om på forhånd da dette avhenger av trusselvurderingen der og da.

– Dette er nok noe vi alle må venne oss til. Politiet har en jobb å gjøre. Om det faktisk skulle skje noe blir nok kritikken enda større om politiet ikke klarte å håndtere situasjonen slik de skulle, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder