Frp vil stoppe asylinnvandringen til Norge

På sin oppsummering av det politiske halvåret fredag gjorde Frp-leder Siv Jensen det klart at innvandring blir partiets kjernesak også dette valget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Sikkerhetsspørsmål kan ikke bare møtes med et politisk skuldertrekk, sa Jensen, og la frem fem tiltak Frp vil innføre for å «gjøre Norge tryggere»:

1. Opprette egne asylmottak i utlandet

– Asylsystemet kan misbrukes. Vi må ha kontroll med hvem som kommer til landet og derfor vil vi altså opprette asylmottak i utlandet, slik at de som kommer til landet er sjekket før de kommer, fortsetter Jensen.

På spørsmål fra VG om partiet vil legge ned de eksisterende mottakene i Norge, svarer Jensen at «det er et luksusproblem»:

– Vi er i en situasjon der behovet er mindre enn det var før. Vi skal ikke opprettholde asylmottak i landet som er tomme.

2. Intensivere tvangsreturer og innføre permanent grensekontroll.

– Det er viktig at norske myndigheter på et så tidlig tidspunkt som mulig får avklart identitet og historien til dem som kommer til landet. Blant annet for å forebygge ulovlig innvandring og bekjempe kriminalitet og terror, sier Jensen.

Frp vil intensivere tvangsreturer av de som ikke har rett på opphold og innføre permanent grensekontroll. Schengen-samarbeidet at Norge ikke uten videre kan innføre grensekontroll, men Frp mener at dette må opp til forhandling etter valget.

– Jeg mener at det er riktig for et land at man skal kunne innføre grensekontroll dersom man vil det. Det betyr at vi må gå i dialog og forhandle enn løsning på det.

– Selv om det betyr at vi må melde oss ut av Schengen?

– Vi går til valg på å innføre permanent grensekontroll i Norge, og vil gjøre det vi kan for å få det til.

3. Generell bevæpning av politiet

– Det siste året er blitt preget av grufulle terroraksjoner som har rammet Europa. Å sikre innbyggernes trygghet er statens viktigste oppgave.

Partiet vil derfor åpne for generell bevæpning av politiet i de politidistriktene som opplever behov for det.

– Vi gikk på valg for å styrke politiet, og det har vi gjort, sier ministeren.

4. Minst 10 års opphold før statsborgerskap

Frp ønsker også å innføre et krav om minimum ti års oppholdstid for å få norsk statsborgerskap. Dette skal gis «etter å ha sverget troskap til Norge». I dag er kravet syv år.

5. Mer overvåkning og bekjempelse av radikalisering

– Utenforskap dyrkes der integreringen er dårlig, og vi må legge til rette for god integrering, sier Jensen.

Derfor vil partiet vil ha mer overvåkning og «bekjempelse av radikaliserende aktivitet».

Ved på intensivere stikkprøver av nyankomne vil partiet styrke kontrollen av dem som oppholder seg i Norge.

– Vi vil også utvide kontrollen av asylsøkere fra å være midlertidig til å bli permanent, sier Jensen.

Hva med Venstre?

Den siste tiden har det blitt spekulert i om hvorvidt Frp og Venstre er i ferd med å nærme seg hverandre for å sikre den borgerlige plattformen styringsdyktig mandat etter valget. På pressekonferansen fredag gjorde partilederen det imidlertid klinkende klart at Frp prioriterer sine egne velgere over mulig partisamarbeid.

– Har dere fått klarsignal av Høyre til å gjennomføre disse tiltakene?

– Fremskrittspartiet går til valg på Fremskrittspartiets politikk, ikke på Høyres. Det gjorde vi for fire år siden og det kommer vi til å gjøre nå.

– Så hvordan skal dere få flertall til å gjennomføre disse tiltakene?

– Vi må få sterk oppslutning. Jo sterkere vi er, jo større er muligheten for en streng innvandringspolitikk. De som er opptatt av en streng innvandringspolitikk, må stemme på oss, sier hun.

Er dere ikke redde for at dere skremmer vekk Venstre?

– Jeg tror ikke det er overraskende for Venstre at Frp er så strenge på innvandringsfeltet, svarer Jensen, og legger til at de siste fire årene har vist at partiene har klart å samarbeide godt på flere områder – tross sine ideologiske forskjeller.

– Frp har lært hva det betyr å ta ansvar. Vi har blitt ganske gode på å inngå kompromisser og forhandle med andre parter, og vi er innstilt på å samarbeide med de partiene vi har samarbeidet med, sier hun.

– Dette kommer etter fire år i regjering. Det er lett å tenke at det er et rent politisk utspill uten mulighet for faktiske resultater?

– Det skjønner jeg rett og slett ikke. Vi har gjennom denne perioden vist at vi har strammet inn politikken basert på de tingene vi gikk til valg på for fire år siden. Nå går vi til valg på nye løfter.

Og da er det Frps kjernevelgere som skal pleies.

– Frp går til valg for Frp. Ingen andre, sier Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder