ÅSTEDET: Det var i denne leiligheten på Ler at Råger Holte (38) ble funnet drept onsdag 25. januar. Politiet mener han da hadde vært død i mer enn et døgn. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Drapstiltalt om død kompis: Vi hadde noen «viking-kamper»

27-åringen som er tiltalt for å ha drept Råger Holte (38) med bajonett, mener avdøde knuste en tallerken i hodet på ham under en slåsskamp dagen før Holte ble funnet død.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det forteller hans forsvarer, advokat Arve Opdahl, til VG.

– Han forklarer at det har vært en slåsskamp hvor avdøde har slått ham med tallerken, en klappstol og en annen tregjenstand. Tiltalte erkjenner å ha gått til motangrep, men mener de to skværet opp igjen og var venner morgenen etter, sier Opdahl.

Det var onsdag 25. januar i år at Holte ble funnet drept i sin egen leilighet på Ler i Melhus kommune. Påtalemyndigheten mener den tiltalte 27-åringen stakk Holte mer enn 100 ganger med bajonett, blant annet i hodet og halsen.

Tiltalte: Skiltes som venner

Hendelsen skjedde ifølge tiltalen natt til tirsdag eller tirsdag morgen, altså mer enn et døgn før Holte ble funnet død.

27-åringen har hele tiden nektet straffskyld for drapet. Han mener selv å ha forlatt Holtes leilighet tirsdag morgen etter å ha sovet over hos ham to netter på rad, og at de to skiltes som gode venner.

DREPT: Råger Holte ble funnet drept i sitt hjem på Ler 25. januar 2017. Bildet er gitt til pressen fra hans etterlatte. Foto: Privat

Tiltalte har i avhør forklart at bakgrunnen for slåsskampen natt til tirsdag var et ønske fra avdøde, som var åpent homofil, om å gjennomføre seksuelle handlinger. Tiltalte har forklart at han motsatte seg dette, og at det eskalerte til slåsskamp.

– Tiltalte har forklart at avdøde ville ha han med inn på rommet og at det ble litt uenigheter om hva de skulle gjøre den natta, sier Opdahl.

Den siste sikre observasjonen av drapsofferet i live har politiet tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar.

Hvem som drepte kompisen hans, har tiltalte ingen formening om.

Mandag starter rettssaken mot 27-åringen i Sør-Trøndelag tingrett. Delvis på grunn av den voldsomme mengden saksdokumenter har 27-åringen fått oppnevnt to forsvarere i saken, som er berammet til å vare i fire uker.

Ikke overrasket over DNA-funn

Samme dag som Holte ble funnet drept i leiligheten sin, pågrep politiet den nå drapstiltalte 27-åringen. Siden har han sittet varetektsfengslet i Trondheim fengsel.

I rettssaken vil statsadvokat Per Morten Schjetne trekke frem at DNA fra tiltalte er funnet på det politiet mener er drapsvåpenet.

– Tiltalte er ikke overrasket over at hans DNA og blod finnes på gjenstander i avdødes hus. Han har i perioder bodd hos avdøde og ellers sovet mye hos ham. De to er også på samme størrelse og byttelånte en del klær, sier Opdahl.

Under slåsskampen natt til tirsdag, var de to ruset, slik tiltalte har forklart at de ofte var.

– Det hendte at de barket sammen i det tiltalte kaller for «viking-kamper». Med det mener han at de har røket på hverandre, slåss og så blitt venner igjen, sier forsvareren.

ÅSTED: Tiltalte mener han forlot Råger Holtes (38) leilighet tirsdag morgen, og at de to sa farvel til hverandre på vennlig vis. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Overvåkingsmateriale som skal legges frem i retten, skal vise tiltalte på en butikk tirsdag formiddag. Bildene skal vise hevelser i ansiktet etter slåsskampen, ifølge Opdahl.

– Han har fortsatt noen merker i ansiktet som han mener stammer fra slåsskampen i januar.

«Ring meg i morgen»

Ifølge Adresseavisen ble det natt til onsdag 25. januar sendt to tekstmeldinger fra den drapstiltalte mannen til Holte. I en av dem skal den tiltalte ha skrevet «Ring meg i morgen så ordner vi noe godt».

Opdahl mener det er lite sannsynlig at tiltalte ville ha sendt disse meldingene dersom han var drapsmannen, ettersom Holte ifølge politiet allerede hadde vært død i nesten et døgn da meldingene ble sendt.

– De to har vært gode kompiser i lang tid og min klient var ofte på flere dager lange besøk hos avdøde, sier Opdahl.

Beskrives som en blid mann

VG har vært i kontakt med avdødes Holtes mor, som ikke ønsker å stå frem i pressen under fullt navn. Hun har likevel godkjent at VG gjengir noe av det hun har skrevet på minnesiden for sønnen på Facebook.

I gruppen gir flere av medlemmene uttrykk for at de husker Råger som en blid mann som lo og pratet mye.

Holtes mor skriver blant annet at den voldsomme mengden minneord som er publisert i gruppen, «varmer mammahjertet hennes». «Godt å tenk på at Råger har betydd så my for så utrolig mang», skriver hun.

– Det er vanskelig å sette ord på hvordan de har det før denne rettssaken. Dette er selvsagt veldig, veldig tøft for dem, sier familiens bistandsadvokat Mette Skoklefald til VG.

Hun har lagt ned påstand om en oppreisningerstatning på 200.000 kroner.

Fire tiltalepunkter

I tillegg til drap, er 27-åringen tiltalt for i september 2016 å ha sparket fastlegen sin i albuen etter at legen nektet å skrive ut en resept for ham. Dette forholdet vil han erkjenne straffskyld for, opplyser Opdahl.

UNDERSØKELSER: Krimteknikere jobbet på stedet hele onsdag ettermiddag og kveld da Råger Holte (38) ble funnet drept i egen leilighet. Foto: Ned Alley NTB scanpix

I mai i fjor skal tiltalte også ha truet to politibetjenter og to politistudenter med å drepe familiene deres, imens hans holdt en hammer og en glassflaske. Da han ble pågrepet, skal tiltalte ha spyttet den ene studenten i ansiktet.

– Han har forklart at han ble sittende oppå hånden sin og at håndjernet satt for stramt, men erkjenner at han truet politifolkene, sier forsvareren.

27-åringen har nå sittet varetektsfengslet i Trondheim fengsel i nærmere ni måneder.

Her skal han ifølge tiltalen ha gått til angrep på en annen innsatt, helt uten foranledning. Politiet mener 27-åringen en torsdag ettermiddag i luftegården slo den innsatte i ansiktet slik at han fikk sterke smerter. Også dette erkjenner han straffskyld for.

Under rettssaken som begynner mandag, vil det ifølge Adresseavisen bli ført omkring 40 vitner. I tiltalen har påtalemyndigheten tatt forbehold om at de vil legge ned påstand om forvaringsstraff under straffesaken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder