Rockestjerne og munk nominert til Nobels Fredspris

(VG Nett) Det er stor spennvidde i nominasjonene til Nobels Fredspris for 2006.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

NOMINERT: Bob Geldof, tidligere vokallist i punkbandet the Boomtown Rats, er nominert til fredsprisen for sin innsats for fattige. Foto: Terje Visnes

Søknadsfristen er hvert år 1. februar og som vanlig er de nominertes navn en godt bevart hemmelighet blant de fem komiteemedlemmene.

Men enkelte lekker ut sine nominasjoner. I år er variasjonene store både når det gjelder hva de nominerte står for og hvor de kommer fra.

Ulike hjertesaker

I følge AP inkluderer årets liste over nominasjoner Bob Geldof, denne gang for å ha organisert fjorårets gigantiske innsamlingskonsert Live 8. U2-vokalist Bono er i år som i fjor, nominert for sin innsats i kampen mot fattigdom.

Tidligere borgermester i New York, Rudolph Giuliani, er blant de nominerte. Det er også Mordechai Vanunu som flere ganger har blitt arrestert for å ha avslørt Israels atomhemmeligheter.

Trolig nominerte

STØTTESPILLER: Venezuelas omstridte president Hugo Chavez er blant Castros største politiske støttespillere. Foto: REUTERS

Det spekuleres i om Oprah Winfrey, som i 2004 var nobelkonsertvertinne sammen med skuespiller Tom Cruise, i år er nominert. Det gjøres det også om en lang rekke andre.

På den ubekreftede listen står også Venezuelas omstridte president Hugo Chavez, Iraks Grand Ayatollah Ali al-sistani, den vietnamesiske buddistmunken Thich Quang Do og Rebiya Kadeer, som leder uighurenes kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina.

Fjorårsfavoritter

Den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari og den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yuhoyono var blant fjorårets favoritter for sin innsats i Aceh-konflikten og er nominerte i år igjen.

Nesten rekord

Nobelinstituttet har i år fått inn 191 ulike nominasjoner til Nobels Fredspris for 2006. Det er åtte færre enn fjoråret, hvor det ble satt ny rekord.

168 enkeltpersoner og 23 organisasjoner er foreslått som kandidater. Kun utvalgte personer har fullmakt til å nominere kandidater. Blant dem er medlemmer av staters nasjonalforsamlinger og regjeringer, tidligere nobelprisvinnere og enkelte universitetsprofessorer og fungerende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder