Verdens første vindturbin flyter på dypt vann

Utenfor Karmøy ligger verdens første fullskala flytende vindmølle. Værforholdene tirsdag førte til at åpningsseremonien måtte flyttes til lands.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap), pressefolk og gjester måtte gjøre vendereis på grunn av høye bølger, og dåpen ble i stedet forestått i Skudenes havn, melder Stavanger Aftenblad.

Fordelene ved å utvinne vindkraft til havs er at vinden er sterkere og mer stabil og områdene er store. Dessuten er motstanden mindre enn mot vindmøller på land. Samtidig står utfordringene i kø, hovedsakelig koker de ned til store kostnader og mangelfull teknologi.

StatoilHydro har investert 400 millioner kroner i Hywind. De har bygd en flytende vindmølle med rotorblader som har diameter på omkring 80 meter, og rager rundt 65 meter over havoverflaten. Vindturbinen skal etter planen produsere strøm i slutten av måneden. StatoilHydro vil teste vindturbinen over en toårsperiode, i håp om å videreutvikle konseptet og redusere kostnadene slik at flytende vindkraft kan konkurrere i kraftmarkedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder