SKADET: En demonstrant skadet seg så mye at han ble frakter bort med sykebil. Foto: Scanpix

Rasende demonstranter utenfor Kinas ambassade

Minst to demonstranter skadet

Ti demonstranter er pågrepet

DEN KINESISKE AMBASSADE (VG Nett) Nærmere 100 uiguraktivister demonstrerte nå ved den kinesiske ambassade i Oslo. Minst to demonstranter er skadet.

  • Lars Akerhaug
  • Geir Arne Kippernes

De uigurske demonstrantene var i harnisk etter at opptøyer i over to dager har preget den vestlige provinsen av Kina, Xinjiang.

Foran den kinesiske ambassaden forsøkte de rasende demonstrantene å trenge seg gjennom til ambassaden.

- Den ene demonstranten prøvde å komme seg over sperringen og gikk rett i asfalten, sier operasjonsleder Olaf Erdal til VG Nett.

Se video:Rasende demonstranter utenfor Kinas ambassade

Han ble fraktet til legevakt med ambulanse. Den andre personen som er skadet segnet om i folkemengden. Han skal ha fått behandling på stedet.

- Vi er stort sett fornøyd med demonstrasjonen, men vi er skuffet over politiet. Folk er sinte fordi de har familie og venner som er drept, sier Semet Abedllah, leder av Uigurkomiteen i Norge.

Les også:Rasende demonstranter på vei mot Kinas ambassande

Saken fortsetter under bildet

SEGNET OM: En demonstrant segnet om i folkemengen og ble hentet ut av politiet. Han fikk behandling på stedet. Foto: Lars Akerhaug.

- Litt ampert

Demonstrasjonen startet fredelig med appeller på jernbanetorget, Stortinget og foran Nobels Fredssenter på Aker Brygge.

Men foran den kinesiske ambassaden på Vindern i Oslo forsøkte demonstrantene å trenge seg gjennom politiets sperringer. Da erklærte politiet at demonstrasjonen var ulovlig og ga de protesterende Uighurene ordre om å trekke seg tilbake.

Politiet ga demonstrantene pålegg om å fjerne seg innen fem minutter.

DEMONSTRASJON: Nærmere 100 rasende demonstranter samlet seg tirsdag utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo. Foto: Scanpix

- Demonstrantene hørte ikke på advarslene, og politiet erklærte demonstrasjonen for avsluttet. Foreløpig har vi pågrepet 10 personer, sier informasjonssjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt.

Les også:Sverger hevnangrep

Brenner flagg

Stemningen foran ambassaden var spent og demonstrantene forsøkte flere ganger å bryte gjennom politiets sperringer. I raseri over det som skjer i området de kommer fra brente de flere kinesiske flagg.

Demonstrantene kastet også tomflasker og flaggstenger inn på ambassadeområdet.

VGTV:Se videobilder fra kampene i Xinjiang

Gikk til angrep på restaurant

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at minst 156 personer er drept i opptøyer i Xinjiang i Kina siden søndag. Væpnede grupper av uigurer og han-kinesere, sammen med kinesisk politi er i harde sammenstøt med hverandre i provinshovedstaden Urumqi.

Dagens demonstrasjon i Oslo startet på Jernbanetorget. På Rådhusplassen prøvde demonstranter å gå til angrep på en kinesisk restaurant, men ble stoppet av politiet. Deretter beveget folkemengden seg mot den kinesiske ambassaden på Vindern.

Saken fortsetter under bildet

SINTE: Rasende demonstranter ropte slagord og kastet løse gjenstander mot den kinesiske ambassaden. Foto: Lars Akerhaug

Flere demonstrasjoner

Også i flere andre land har det vært demonstrasjoner.

Den kinesiske ambassaden i Haag i Nederland måtte tirsdag stenge sine konsulære tjenester etter at demonstranter gikk til angrep på bygningen med steiner. 142 personer ble pågrepet av nederlandsk politi.

Også utenfor den kinesiske ambassaden i Tyrkia har uiguraktivister i dag demonstrert mot opptøyene i Xinjiang.

I München i Tyskland kastet to personer brannbomber mot det kinesiske konsulatet mandag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder