Åslaug Haga trekker seg

(VG Nett) Åslaug Haga trekker seg som statsråd og partileder.- Helsen tåler ikke lenger dette livet, sier Haga.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Mads A. Andersen
  • Sun Iren Bjørnås
  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over 11 år gammel

- Denne beslutningen er ikke en politisk erklæring. Det er en personlig beslutning styrt av min egen helse, sier Haga.

-Jeg har kalt inn til pressekonferanse for å gjøre følgende kjent: Punkt én: Jeg går av som statsråd. Punkt to: Jeg går av som partileder, sa Haga under den hastig innkalte pressekonferansen torsdag morgen.

Åslaug Hagas avskjedstale ord for ord.

Haga åpnet pressekonferansen med å rydde i mengden av mikrofoner på bordet. Hun snakket med klar og tydelig stemme.

- I den siste tiden har jeg fått mange spørsmål knyttet til private forhold og har gjentatt at jeg langt fra har gjort alt feilfritt i de daglige spørsmål. Men det må være lov å si at jeg i vår har opplevd at smått blir stort og alt er blitt like viktig, sa hun til de mange pressefolkene som fylte det lille rommet.

- Politikere skal vurderes etter en strengere mal enn andre mennesker. Jeg observerer at mitt vanlige liv ikke lever opp til forventningene. Jeg sa for en uke siden at jeg ikke har gjort noe som jeg ikke kan stå oppreist med i det offentlige rom. Det gjelder fremdeles, sa Haga.

Hvordan husker du Åslaug Haga som politiker?Si din mening her!

Hun sier at det er hennes helse som ikke tåler at hun fortsetter, og antyder at sykemeldingen på fire uker kan bli utvidet.

- Jeg er sykemeldt for fire uker - det kan blir flere. Jeg ønsker ikke å utsette helsa mi for fare. Den tåler ikke lenger dette livet, sier Haga.

Ikke angrep på pressen

Hun framholdt at beslutningen ikke er en politisk erklæring eller et angrep på pressen, opposisjonen eller andre.

-Det er en personlig beslutning, styrt av hensynet til min egen helse. Jeg aksepterer fullt ut pressens rett til å stille spørsmål knyttet til private forhold, og har gjentatt at jeg langt fra har gjort alt feilfritt i det daglige spørsmål.

Leserne diskuterer: Haga gjorde rett.Si din mening her!

- Pressen har reist spørsmål om skatt i tilknytning til utleie til privat bolig. Vi har i alle år betalt vår skatt. Vi har som alle andre samvittighetsfullt fylt ut og signert våre selvangivelser. Det kan tenkes vi likevel har gjort feil. Hvis så har skjedd skal jeg forsikre dere om at det blir ryddet opp i, sa Haga.

Tror på de rødgrønne

Hun sier at hun fortsatt har stor tro på det rødgrønne regjeringsprosjektet.

- Det rød-grønne prosjektet er mitt politiske hjertebarn. Jeg er stolt av det. Vi har snudd retningen i Norge - fra privatisering og skattelette til samhold og fellesskap. Jeg er overbevist om at vi vil vinne valget i 2009. Nå bør folk stå opp å forsvare det landet de er glad i - hvor folk er jevnbyrdige og samfunnet er tuftet på mer enn at penga skal rå, sier Haga.

Leser: - Mange ubesvarte spørsmål.

- I regjering og underutvalg står man foran svært viktige saker som krever at olje- og energiministeren og Senterpartiets leder har styrke. Det har jeg ikke lenger, sier hun.

-Jeg går av, det politiske Norge går videre, sier Haga.

Hele tiden snakket hun med klar stemme. Først da hun fikk blomster fra nestleder Lars Peder Brekk etter talen kom følelsene frem. Haga er fremdeles sykemeldt og ga ingen intervjuer til pressen.

Statsminister Jens Stoltenberg vil kommentere Hagas avgang klokken 11. Hvem som tar over Hagas departement etter hennes avgang som både statsråd er ikke kjent.

Brekk tar over

Senterpartiets parlamentariske leder og første nestleder Lars Peder Brekk overtar midlertidig som partileder. På pressekonferansen der Haga trakk seg, fortalte han at partiet har diskutert saken inngående de siste dagene.

- Fra partiets side har vi forståelse for at Åslaug Haga trekker seg. I partiet har vi hatt lange diskusjoner de siste dagene, og hadde ønsket oss et annet utfall. Vi har likevel forståelse for Åslaugs beslutning, sier Brekk.

Han berømmet Hagas innsats for Senterpartiet gjennom mange år, og hennes viktige rolle i å gjøre partiets politikk synlig.

- Vi forstår alle at presset har vært for stort, og at helsen ikke holder, sier han.

Avsløringer

Mandag ble Åslaug Haga sykmeldt i fire uker. Det har stormet rundt Åslaug Haga de siste dagene. VG kom onsdag med helt nye opplysninger om leieforholdene rundt olje- og energiminister Åslaug Hagas (Sp) stabbur. En pendler sa at han bodde i stabburet fra mandag til fredag fra 1998 til 2000.

Haga selv har sagt at stabburet først ble leid ut fra 2002. Ås kommune skal ha blitt informert om at stabburet kun ble brukt som hjemmekontor.

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte pressen onsdag ettermiddag, ville han ikke svare konkret på spørsmål om Haga har betalt skatt av utleie av bolig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder