Norgesrekord i togfyll

120 har spydd på Jærbanen

STAVANGER (VG) Glem flyfylla! Dette er landets verste togstrekning: 120 personer har spydd av fyll i vognene på Jærbanen i år.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Altfor mye. Vi har nok en mer belastet strekning enn i andre steder i landet. Det er ting som skjer på Jærbanen. Men jeg vil ikke mene noe om hvorfor våre kunder på enkelte strekninger har andre grenser enn hva vi kan akseptere, sier sjefen for Jærbanen, Henning Lode.

Togfylla om lørdagskveldene har ført til svært sjenerende oppførsel overfor andre reisende og konduktørene. 44 ganger har passasjerene brukt vold eller truet konduktørene i år.

Drittjobb

I tillegg har kvinnelige konduktører opplevd å bli sex-trakassert. I noen tilfeller har passasjerer brukt nødåpneren på døren mens toget er i fart.

- Konduktørene som er på jobb lørdagskveldene, har en drittjobb, mener Time-lensmann Geir Magne Aanestad. Han mener at mange av problemene politiet har i Bryne sentrum, skyldes togpassasjerene sørfra.

- Det er rett og slett så mye rølp på toget at jeg forstår veldig godt at NSB setter fokus på det. Hå kommune har tidligere foreslått at togene slutter å stoppe på Nærbø, Varhaug og Vigrestad. Det synes jeg er en god idé. For dette er en barnehage i en mer avansert versjon, sier Aanestad.

NSB har styrket vaktholdet med vektere om lørdagene for å stoppe togfyll-problemene. Opptil fire vektere er med på avgangene fra Egersund mot Stavanger lørdag kveld. Og innsatsen har gitt resultater: Kun tre har spydd på Jærbanen i desember.

Nasjonalt har NSB et eget system for å registrere uønskede episoder på togene. Jærbanen har videreutviklet systemet slik at de kan registrere hver minste spy-episode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder