TILBAKEVISER: Kjetil Skogrand Foto: Mattis Sandblad

Ap-topp anklages for rolleblanding

En av Jens Stoltenbergs fremste sikkerhetspolitiske rådgivere, Kjetil Skogrand, får betalt for å gi råd til forsvarsgiganten Simrad Optronics.

  • Torkild Solli Haukaas

Artikkelen er over 12 år gammel

Kjetil Skogrand var statssekretær hos Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet inntil i fjor, da han gikk tilbake til sin jobb som forsker i Forsvaret.

Skogrand er også nestleder i Oslo Aps mektige Internasjonale Forum, et verv han arvet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre. Statssekretær i Forsvarsdepartmentet, Espen Barth Eide, er styremedlem i forumet.

Siden i mai har Kjetil Skogrand ledet regjeringens topptunge utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet.

Nå har han skaffet seg enda et verv, som medlem av forsvarsleverandøren Simrad Optronics Military Advisory Board.

Reagerer

Flere av opposisjonspartiene på Stortinget reagerer på det de mener er «rolleblanding» og «uryddig».

- Jeg kjenner ingenting som hefter ved Skogrands personlige integritet, men jeg synes spontant ikke om denne koblingen, sier Odd Einar Dørum, forsvarspolitisk talsmann i Venstre.

Dørum sammenligner Skogrands dobbeltrolle med «Ørnhøi-saken» i valgkampen, hvor Stein Ørnhøi, som også er medlem av regjeringens råd for sikkerhetspolitikk, var i en mye omtalt middag med svensk våpenindustri.

- Jeg likte ikke Stein Ørnhøis rolleblanding, og jeg liker ikke det jeg hører nå, sier Dørum.

Han ber Kjetil Skogrand om å velge mellom sin rolle som leder av regjeringens råd for sikkerhetspolitikk og vervet hos Simrad Optronics.

- Hvis ikke han gjør et valg, må noen gjøre det for ham, sier Dørum.

Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per Ove Width, er enig med Dørum.

- Dette høres både merkverdig ut og som en skikkelig rolleblanding, sier Width.

KrFs forsvarspolitiske talsmann, Jan Sahl, mener Skogrands dobbeltrolle er «tydelig på grensen av det fornuftige».

- Man må være forsiktig med å ha roller i regjeringsutvalg samtidig som man gir råd til forsvarsindustrien, sier Sahl til VG.

Han krever samtidig at forsvarsministeren ser på saken.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier til VG at hun ikke kjenner til saken, men hun lover at Forsvarsdepartementet vil gjennomgå den.

-Vi må sjekke

- Jeg er opptatt av ryddighet. Når det stilles spørsmål, må vi undersøke hva dette er, sier Strøm-Erichsen.

Skogrand ser selv ingen problemer med å være en nær sikkerhetspolitisk rådgiver for regjeringen og samtidig ha en tilsvarende rolle hos en kommersiell forsvarsaktør.

- Det er ingen kommersielle bånd mellom disse to engasjementene.

Det militærfaglige rådet i Simrad skal gi generelle perspektiver på internasjonale sikkerhetspolitiske utfordringer, ikke bistå i kundepleie eller produktutvikling.

- På samme måte skal det rådgivende utvalget nedsatt av regjeringen gi generelle vurderinger, det er overhodet ikke involvert i norske våpenkjøp, sier Skogrand.

Etter at VG tok kontakt med Kjetil Skogrand, har han forhørt seg med ekspedisjonssjef Kåre Aas i Utenriksdepartementet. Skogrand hevder at UD ikke hadde noen innvendinger mot engasjementet i Simrad Optronics.

UD ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Tidligere forsvarsminister Eldbjørg Løwer (V) og tidligere statssekretær i UD, Janne Haaland Matlary (KrF) er også medlemmer av Simrad Optronics Military Advisory Board.

Bedriftens styreleder er Ap-politikeren og finansmannen Ove Gusevik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder