STÅR FAST: Tide Carrier har fått motorstopp omkring 100 meter fra land på Jæren. Foto: Steinar Barmen VG-tipser

263 meter langt lasteskip står fast med motorstopp på Jæren

Et lasteskip fikk motorstopp rundt 100 meter fra land ved Feistein fyr på Jæren i Rogaland onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Skipet har drevet i sjøen siden onsdag formiddag. Fem personer er så langt evakuert og fraktet til Sola. Det var onsdag kveld 17 personer igjen på lasteskipet – 14 fra mannskapet, to slepespesialister og en los.

Oppdatering torsdag formiddag: Kystverket melder at den statlige aksjonen er avsluttet. Kystverkets vaktlag følger slepet mot Åmøyfjorden.

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at redningsressursene onsdag kveld er i normal beredskap, men kan dra raskt ut igjen til fartøyet om det blir behov for det.

– Det er stiv kuling fra vest, og det ligger an til å bli dårligere vær utover kvelden, så det blir vanskelige forhold. Dessuten er det en utfordring at det er så urent farvann der ute, sier pressesjef Anders Bang-Andersen i Hovedredningssentralen til VG.

Skadet person evakuert

Pressesjefen opplyser at en person på båten har blitt evakuert i helikopter med en skulderskade. På Twitter omtaler Hovedredningssentralen det som en bruddskade.

Hovedredningssentralen fikk først beskjed om problemene til Tide Carrier klokken 10.48 om formiddagen.

– Da hadde fartøyet motorstopp og lå og drev i sjøen. Så slapp de ankrene, før de fikk start igjen. Deretter ble det motorstopp på ny, opplyser redningsleder Jan Lillebø til Stavanger Aftenblad.

Dramatisk redningsaksjon: – Du har en nyfødt baby hjemme, Thomas. Hopp, for faen!

To slepebåter er på stedet og et Sea King redningshelikopter fra basen på Sola. I tillegg er redningsskøyta RS Bergen Kreds og kystvaktskipet KV Bergen på vei til stedet.

Vil ikke evakueres

Kapteinen om bord på lasteskipet har foreløpig sagt nei til å evakuere. Hovedredningssentralen opplyser likevel at det er klargjort for mottak ved Stavanger lufthavn i tilfelle det blir aktuelt.

– Vi kjenner ikke til hvorfor de ikke ønsker å evakueres. Alt som går på selve skipet, er det Kystverket som styrer, sier Bang-Andersen til VG.

Ifølge vitner som står på landsiden skal skipet ligge rundt 100 meter fra land.

Sett denne? Dødskampen i Barentshavet – kjempet om livet i havet

Hovedredningssentralen har ikke fått beskjed om at det er nordmenn om bord på skipet.

Kilde: NTB/VGKommersielt samarbeid: Rabattkoder