Reagerer på løgn om Marius (8)

BERLIN (VG) Kronprinsparet reagerer på flere artikler om Marius Borg Høiby (8) i tyske ukeblader denne uken. Nå vil de forsøke å stanse videre oppslag.

Trond Sundnes
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BLIR BRETTET UT: 8 år gamle Marius Borg Høiby er hett stoff for tyske sladreblader som dikter opp historier om kongefamilien. Her går gutten i barnetoget for Jansløkka skole under årets 17. mai-feiring. Foto: SCANPIX

Etter år med løgnhistorier om kronprinsparet, har tyske ukeblader begynt å fabrikkere historier om Marius Borg Høiby (8).

Den siste uken har sønnen til kronprinsesse Mette-Marit og Morten Borg vært hovedoppslaget i tre av Tysklands ukeblader.

Ett av ukebladene hevder at Marius er stengt ute av kongefamilien, og derfor er dypt deprimert. Et annet at han er i livsfare og trues av kidnappere.

Informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet sier at kronprinsparet har lest oppslagene, og at de ikke liker det de ser.

- De reagerer på at det er et klart fokus på barn, og i dette tilfelle Marius, sier Versto.

Kan gå til retten

Det er en kraftig omdreining. Til nå har kongefamilien nemlig oversett og ikke ønsket å kommentere løgnoppslagene.

- De vil nå vurdere hva de vil gjøre med disse oppslagene videre, sier Versto.

Det betyr i klartekst at kronprinsparet ønsker å handle mot de tyske ukebladene. Ett mulig scenario er rettslige skritt mot tyske ukeblader, slik det svenske kongehuset har tatt det siste året.

Og akkurat som med de mange hundre artiklene som har vært presentert om kronprinsparet: Artiklene om Marius denne uken inneholder usannheter, fantasi og spekulasjoner. Ukebladene mener til og med å kjenne 8-åringens tanker.

Artiklene er langt fra hva en kan finne i norske ukeblader:

* Ukebladet «Das Neue» går lengst og omtaler Marius' angivelige skjebne under tittelen «Utestengt fra familien. Den triste skjebnen til lille Marius».

Ukebladet hevder at Marius (8) er utestengt av kronprinsfamilien og at han ikke fikk feire 17. mai sammen med kronprinsparet. «Beviset» er at han gikk i 17. mai-toget forbi Skaugum med sin egen 2. klasse.

Lider

Bladet mener også å vite at hverken kongefamilien eller Marius' egen pappa har nok tid til å ta seg av ham. «Og hans mor vet ikke hvordan hun skal hjelpe ham,» skriver bladet.

* Bladet «A - die Aktuelle» hevder at kronprinsesse Mette-Marit lider fordi Marius ikke fikk være på Slottsbalkongen under 17. mai-toget. Oppsiktsvekkende nok kjenner de også tankene til Marius Borg Høiby:

«De er der oppe. De lar meg stå her nede i stikken,» hevder ukebladet at Marius tenker, illustrert med bilde av Slottsbalkongen og et bilde av barn i tog.

«Og så stråler ikke de blå øynene i det lysblonde hodet mer.»

* Ukebladet «Frau mit Herz» skriver under tittelen «Bortføring planlagt?» at «Mette-Marit har fått kjennskap til at europeiske gangsterbander har kastet et øye på kongefamilien». Hun skal angivelig være livredd for at Marius skal bortføres - døgnet rundt.

Interessen rundt det norske kronprinsparet er enorm i Tyskland. Med nye bilder fra den norske 17. mai-feiring har paret prydet forsiden på hele 11 av 30 ukeblad de siste fem dagene. Fem av bladene som hovedoppslag, og av disse tre med fokus på Marius.

Tyske ukeblader har fråtset i oppdiktede historier rundt kronprinsparet siden 2001. Kronprinsessen har ifølge ukebladene vært gravid et utall ganger, abortert, vært syk mens Kronprinsen skal ha vært utro og paret skal ha vært på randen av skilsmisse.

- Går lenger

Den tyske stjerneadvokaten Matthias Prinz har tidligere anbefalt det norske kongehuset å trekke ukebladene for retten.

Etter at det svenske kongehuset gikk til retten med løgnhistorier har omtalene av de to svenske prinsessene Victoria og Madeleine nærmest stoppet.

- Men noe må de fylle sidene sine med, sa Prinz til VG i fjor høst.

Han mener ukebladene går mye lenger med det norske kongehuset enn med det svenske, fordi de ikke frykter å bli trukket for retten.

Til nå har kongefamilien vært forsiktige med å kommentere oppslagene, men sagt at de følger med på utviklingen. Ett unntak var i april 2003 da daværende informasjonssjef ga en offentlig refs av flere oppslag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder