Pårørende: -Riktig kritikk mot UD

(VG Nett) De pårørende etter flomkatastrofen mener kritikken mot UD er balansert og riktig.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL
Forside - Flomkatastrofen.no - Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen 26.12.2004

RIKTIG KRITIKK: Christoph Wernersen sier de pårørende er enig i den kraftige kritikken mot myndighetene. SMS-foto: Elisabeth B. Ellingsen

- Rapporten reflekterer virkeligheten sett fra vårt synspunkt. Det er en balansert og riktig kritikk som kommer fra, sier Wernersen.

- Mener du dette bør få konsekvenser for den politiske ledelsen i UD?

- Det er ikke opp til meg å vurdere det, sier han.

Ble orientert på forhånd
Han fulgte Evalueringsutvalgets pressekonferanse, men visste allerede hva rapporten inneholdt før den ble offentliggjort. Rundt 70 personer i støttegruppen ble orientert om utvalgets konklusjoner en time før pressekonferansen klokken 14.

- Reaksjonene var i utgangspunktet som det jeg har referert her. De pårørende er enig i det som kommer frem i rapporten. Men mange ønsker seg et noe mer utarbeidet innsyn helsesektorens arbeid, sier Wernersen.

En lettelse

Han sier at de pårørende har opplevd samarbeidet med utvalget som veldig bra.

- Vi har hatt en god dialog. Dette har vært et utvalg som har vært villig til å lytte og til å ha tillit til det vi har sagt, sier han.

Han sier også at det har vært en lettelse for mange pårørende å fortelle om det som skjedde til et uavhengig utvalg.

Også utvalgemedlemmene sa på pressekoneferansen at møtet med de pårørende har gjort stort inntrykk.

- Det har vært følelsesmessig sterkt. Vi er nok ikke de samme menneskene nå som vi var da vi begynte arbeidet, sa Siv Meisingseth.

Ikke mer gransking

Wernersen sier at de pårørende ikke kommer til å kreve noen ytterligere gransking av norske myndigheters opptreden da katastrofen rammet.

- Vi har jo ikke hatt tid til å gå gjennom hele rapporrten ennå, men foreløpig ser dette ut som en meget grundig og bra rapport, sier han.

Han mener også at det er et godt utgangspunkt for å takle fremtidige katastrofer at det blir opprettet en nasjonal beredskapsorganisasjon med politidirektøren som øverste operative leder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder