JULESANG-SKJEMAET: På et skjema som dette kan foresatte gi tillatelse til at deres sønn eller datter kan delta på julesamlingen med de tre julesangene på bildet pluss sangene «Et lys» og «We wish you a merry christmas». Foto: Faksimile av Nylund skoles skjema.

Foreldre avgjør hvilke julesanger barna skal synge på skolen

Foreldre med elever på Nylund skole i Stavanger må krysse av på et eget skjema for hvilke sanger barna deres kan synge på juleavslutningen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Stavanger Aftenblad skriver at foreldre ikke bare må krysse av for om ungene deres kan være med på årets julegudstjeneste, men også bestemme hvilke julesanger, både med og uten religiøst innhold, de vil at barna skal være med og synge.

Sangene med religiøst innhold er: «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», og spesielt for elever i sjette klasse: «Adventsnatt», «Pie Jesu» og «The Little Drummer Boy».

Den lure nissen

De andre sangene foreldrene må ta stilling til om barnet kan synge, er «Et lys», «På låven sitter nissen», «Juletrall», «Den lure nissen», «We Wish You a Merry Christmas».

Les også: Samme skole med julesang-sensur i fjor

Parallelt med julegudstjenesten arrangeres det julesamling i skolens aula. Her blir også foreldrene bedt om å krysse av for ja eller nei på om eleven skal delta, skriver avisen.

– Dette er egentlig bare leit for denne skolen, sier en foresatt for en elev ved Nylund skole til VG.

Få med deg: Nisseluenekt på Drammens-skole

Vedkommende vil være anonym av hensyn til eget barn som er elev ved skolen. Hun synes det er fryktelig frustrerende at skolen for andre året på rad må komplisere og skape uro rundt julesangpraksisen til elevene.

Bestemt av driftsstyret

Rektor Frøydis Anthonsen opplyser også at det to måneder før jul er delte meninger i lærerstaben ved Nylund skole om fremgangsmåten som er valgt.

– Det er driftsstyret ved skolen som har bestemt fremgangsmåten her, sier Frøydis Anthonsen.

Husker du? Skolen avlyste Lucia-feiring da koret sto klart

Hun sier at det derfor skal være aktiv påmelding til alle tre arrangementene, en julegudstjeneste, en julesamling i aulaen og ett alternativt arrangement.

– Jeg var ikke kjent med at disse skjemaene er sendt ut, sier leder av driftsstyret, Liv Sand, til Aftenbladet.

Hun er også FAU-leder ved Nylund skole. Sand fremholder at saken skal behandles i FAU og tas opp i driftsstyret ved Nylund skole seinere denne uken.

Tas opp i oppvekstutvalget

Venstrepolitiker Rune Askeland er nestleder i kommunalutvalget for oppvekst i Stavanger kommune.

Han vil ta opp i onsdagens møte i oppvekstutvalget at julesang-tradisjonen har blitt en sak for andre året på rad ved Nylund skole.

VG på lederplass: Alle elever bør inviteres julegudstjeneste

– Nå må vi sørge for at denne uharmoniske måten å håndtere julesangtradisjonen på ikke gjentar seg ved denne skolen. Skolesjefen må hjelpe denne skolen til å ikke komplisere dette unødvendig enda en gang, sier Askeland til VG.

Han mener det er helt unødvendig å sende ut et eget sjema til foreldrene om hvilke sanger barna deres kan synge – eller ikke synge.

– Barna må kunne synge julesanger selv om det er et og annet ord med kristent- eller ikke-kristent innhold i sangene, sier Askeland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder