Møtte statsministeren på helten Kjakans kontor

DEKORERT: Espen Haugeland (36) mottok Krigskorset med sverd av Kong Harald på veterandagen søndag 8. mai. Sammen med familien fikk han ta kontoret til Gunnar «Kjakan» Sønsteby nærmere i øyesyn før tildelingen. Foto: Frode Hansen VG

Kastet seg over selvmordsbomber – fikk Krigskorset med sverd i dag

Espen Haugeland (36) reddet trolig flere liv på den folketette bussplassen i Kabul da han kastet seg over en selvmordsbomber. 12 år etter – på frigjøringsdagen – mottok Haugeland Krigskorset med sverd.

Artikkelen er over tre år gammel

Fenriken fra Lyngdal rakk knapt å tenke før han la på sprang den 21. april 2004.

Den da 24 år gamle fenriken løp over bussholdeplassen og nærmet seg bombemannen som sto med ryggen til. Resolutt kastet Haugeland seg over mannen.

VG-leder: Takk til soldater før og nå

En pose med bomben i føk flere meter opp i luften under slåsskampen som oppsto, men sprengmekanismen ble ikke utløst da bomben traff bakken.

GRATULERES: Kong Harald har akkurat festet Krigskorset med sverd på Espen Haugelands uniform. Til venstre: forsvarssjef Haakon Brun-Hansen. Til høyre: forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Frode Hansen VG

Måtte tåle oppstyr

Beskjedne Haugeland var spesialinvitert sammen med familien, som alle hadde tatt turen fra Lyngdal til Akershus festning, for å motta Forsvarets sjelden tildelte, høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, for heltedåden i Afghanistan.

Les også: Espen kastet seg over bombemann i Kabul

Han fikk også et eget møte med statsminister Erna Solberg inne på krigshelt nr. 24 Gunnar «Kjakan» Sønstebys kontor like ved Akershus slott.

Statsministeren ville gjerne møte Haugeland og fortelle ham hvor høyt hans resolutte handling i Kabul verdsettes.

Les også: Mange norske soldater skadet i Afghanistan

– Han har reddet mange sivilie liv, mange soldaters liv og eget liv. Det er dette som er en heltedåd. Å tørre å gjøre noe som går utover egen risiko. Han har også gjort noe som er utover det man kan forvente, sier Erna Solberg til VG.

PÅ KJAKANS KONTOR: Espen Haugeland (36) fikk en lang prat med statsminister Erna Solberg inne på Gunnar «Kjakan» Sønstebys kontor søndag. I hylla bak skimtes et fotografi av Sønsteby. Foto: Frode Hansen VG

– Hadde et visst tidspress på oss

Jordnære Espen Haugeland beskriver hvordan han tok beslutningen om å uskadeliggjøre selvmordsbomberen.

– Du må ta en avgjørelse der og da. Vi tok en avgjørelse om å uskadeliggjøre og arrestere ham, og jeg utførte oppdraget, sier Haugeland.

UTMERKELSEN: Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret

– Men det var du selv som bestemte deg for å løpe på mannen og pågripe ham?

– Ja, det var det. Vi hadde et visst tidspress på oss, så det var viktig å handle raskt, svarer den sindige lyngdølen.

– Er du en spesielt tøff og uredd person?

– Nei, det kan jeg ikke si. Jeg er en vanlig, jordnær mann, svarer Haugeland beskjedent. Han beskriver det som rørende og spesielt å bli satt pris på med Krigskorset med sverd.

Les også: Trond Bolle fikk Krigskorset med sverd etter sin død

Ydmyk

– Jeg er veldig ydmyk overfor dette. Samtidig synes jeg det er viktig at det blir gitt slike anerkjennelser, sier Haugeland som gjerne vil dele hederen med befal og medsoldater i Afghanistan.

MINNETAVLE: Espen Haugelands navn er allerede på plass på tavlen som viser nordmennene som er tildelt Krigskorset med sverd. Foto: Frode Hansen VG

Til Oslo og medaljeseremonien kom han sammen med både samboer Linda Møller (30), barna Emil (10), Oskar (9) og Elias (7), som alle hadde fått personlige invitasjoner til seremonien.

Også en stolt mor, Aud Wenche Haugeland (61) og faren Arne Oddvar Haugeland (63) var på plass for å hedre sønnen.

Familien og foreldrene fikk delta på det personlige møtet med Erna Solberg og hennes mann, Sindre Finnes inne på Gunnar Sønstebys kontor på Akershus festning.

Haugeland beskriver Gunnar Sønsteby som en stor helt. På kontoret ser han at hans eget navn står på samme hederstavle som Sønsteby, Gregers Gram og Trond Bolle.

– Jeg har lest mye om Sønsteby og er imponert over den innsatsen han gjorde under andre verdenskrig.

Les også: Sønsteby besøkte Trond Bolles grav

Noe av det vanskeligste Erna gjør

Statsminister Erna Solberg er åpen om at å sende unge nordmenn ut i krig og konflikter med fare for eget liv, er noe av det vanskeligste hun gjør.

Det er den vanskeligste beslutningen vi som er i en regjering tar. Vi er bedre trent og bedre forberedt enn på lenge, men det er en utrolig vanskelig beslutning å ta uansett, sier Erna Solberg til VG.

Hun synes veterandagen er blitt en den verdige markeringen av nordmenns innsats i krig og konflikt - som den skal være.

– Det er viktig å vise at vår sikkerhet begynner langt borte. Dette er mer enn å minnes andre verdenskrig. Vår sikkerhet i dag er avhengig av at vi bidrar også ute der terror og konflikter finner sted, sier Erna Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder