FRYKTER BAKRUSEN ETTER FESTEN: Morten Andreas Meyer, tidligere moderniseringsminister for Høyre, sier at politikerne har forsynt seg for grovt av sparegrisen, og latt være å prioritere. Foto: Privat

Tror nedturen vil ramme hardt: Eks-statsråd refser regjeringen og Stortinget for oljepengebruken

Eks-statsråd Morten Andreas Meyer (H) svinger pisken over regjeringen og Stortinget, etter at handlingsrommet for økt bruk av oljepenger er borte, og oljefesten er over.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Marie Melgård

Artikkelen er over tre år gammel

– De har pøst på med penger, i stedet for å prioritere hardt hva fellesskapet skal bruke sine ressurser på. Den dagen regjeringen og Stortinget blir tvunget til prioritere, vil det ramme hardere og kommer til å gjøre vondt, sier Meyer til VG.

Oljefesten er over, skriver VG fredag, og omtaler et arbeidsnotat fra embetsverket til finansminister Siv Jensen (Frp). Der slås det fast at det ikke er rom for ytterligere økning i bruken av oljepenger.

Forsynt seg av sparegrisen

Den tidligere statsråden har tidligere kritisert Høyre og Frp for at de har latt offentlig sektor ese ut og latt byråkratiet vokse gjennom nesten fire år med borgerlig styre.

Nå fillerister han politikerne enda en gang, for oljepengebruken:

– De har forsynt seg for grovt av sparegrisen som var ment å vare til evig tid, nemlig oljefondet. Dermed har de overlatt til neste generasjon politikere å gjøre de vanskelige valgene, sier Meyer.

Les også: Regjeringen tror at ledigheten vil falle

Kler dem dårlig

Meyer var moderniseringsminister for Høyre i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2004 til 2005. Og før det var han Erna Solbergs statssekretær i Kommunaldepartementet fra 2001. Nå er han partner i First House.

I vinter skrev Morten Andreas Meyer i Aftenposten at «det kler Høyre og Fremskrittspartiet dårlig at staten på deres vakt blir en stadig viktigere del av økonomien».

Meyer mener det har vært riktig å bruke mer oljepenger i perioder med krise i økonomien, i finanskrisen og krisen som oppsto med fallet i oljeprisen.

– Da har pengebruken blitt kjørt opp til stadig nye nivåer. Problemet er at de ikke har klart å ta ned pengebruken igjen når krisen avtar, sier han.

I februar ble politikerne på Stortinget enige om å endre handlingsregelen for oljepengebruk fra fire til tre prosent.

Må kutte om 13 år

BURDE HOLDT IGJEN; Øystein Dørum er sjeføkonom i NHO. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, er enig med Meyer, og sier at det ikke har manglet på advarsler underveis:

– Etter 2030 må vi begynne å kutte i budsjettene, med mindre vi lykkes med å effektivisere eller få opp sysselsettingen i Norge. Medvinden som har gitt som for satsing på velferd har løyet, og den vil fortsette å være svak, sier Dørum til VG.

Han mener at oljepengebruken har vært trappet opp for raskt, smurt av svekket kronekurs og raskt vekst i oljeformuen.

– Man burde ha holdt mer igjen. Muligheten for å fortsette å bygge velferdsstaten i samme tempo er blitt dårligere, med mindre man øker skattebyrden vesentlig, sier Øystein Dørum.

Misforhold

– Etter partienes landsmøter, hvordan vurderer du sjansen for at politikerne vil moderere oljepengebruken?

– Det er et misforhold mellom virkeligheten Siv Jensen beskriver som finansminister og løftene hun tillater seg som partileder, svarer Dørum.

– Har regjeringen vært flink nok til å prioritere?

– Nei, det kan man ikke si. Men jeg tror ikke de er enestående. Begge sider i det norske politiske landskapet bør merke seg det som står i perspektivmeldingen, at mulighetsrommet nå er mindre, sier han.

Les også: Så mye tjente oljefondet

Solgt dyrt og kjøpt billig

Morten Andreas Meyer sier at dette er det store norske dilemmaet:

– Når man har handlefrihet til å gjøre justeringer som ikke vil være dramatiske for samfunnet, så har man latt det være. Man utsetter og utsetter med å gjøre nødvendige tilpasninger. Men en dag vil det være tvingende nødvendig, og da vil tiltakene måtte bli brutale.

Han viser til at to store reformer, Forsvarets langtidsplan og Nasjonal Transportplan, vil spise opp hele det økonomiske handlingsrommet i mange år framover.

– Tiden for flaks er over. I 15 år har vi solgt dyrt og kjøpt billig. Nå prises vårt hovedprodukt, olje og gass, mer normalt. Da må det kunstig høye uttaket av penger stoppe, advarer Morten Andreas Meyer.

Les mer her: Siv Jensens oljefest er slutt - Ap frykter oppvasken

Mer om

 1. Politikk
 2. Handlingsregelen
 3. Solberg-regjeringen
 4. Regjeringen Bondevik
 5. NHO

Flere artikler

 1. Tror nedturen vil ramme hardt: Eks-statsråd refser regjeringen og Stortinget for oljepengebruken

 2. Sivs oljefest er slutt – Ap frykter oppvasken

 3. Den gylne regelen

 4. Ansvarligheten som forsvant

 5. Bred støtte til bruken av oljepenger

Fra andre aviser

 1. Regjeringen overrasket og provoserte med økt oljepengebruk

  Bergens Tidende
 2. Siv Jensen: Nedgangsperioden er over

  Bergens Tidende
 3. Siv Jensen: Nedgangsperioden er over

  Aftenposten
 4. Statsbudsjettet for 2020 drukner i oljepenger

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Regjeringen må vise at den evner å prioritere

  Aftenposten
 6. «Det burde være flaut for Høyre å lede an denne pengegaloppen»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder