UT MOT REGJERINGEN: Audun Lysbakken (SV) mener regjeringen tråkker på fattige mennesker ved å trekke strøm-støtten fra sosialhjelpen. Her fra et VG-intervju i fjor. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Mener regjeringen bløffet om strøm-støtte: – En skandale

Da strømprisene steg til værs i vinter, vedtok regjeringen å gi ekstra bostøtte til dem som sliter med strømregningen. Nå får noen av de som fikk utbetalingen mindre sosialstønad.

Det får en samlet opposisjon til å reagere.

– Det er en skandale, mener jeg. De som jo først har fått beskjed av regjeringen om at de skal få ekstra støtte, får nå en kontrabeskjed om at de i praksis ikke får pengene likevel, fordi de blir trukket fra sosialhjelpen, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

– Det her er jo å tråkke på folk som allerede er i en sårbar situasjon. Folk har regnet med at de skulle få disse pengene, fortsetter han.

les også

Bakgrunn: Lysbakken vil dele ut ekstra bostøtte

Skulle hjelpe med regningen

Bakgrunnen er et vedtak i Stortinget fra mars i år. Etter press fra Stortinget gikk regjeringen inn for å dele ut en ekstraordinær utbetaling på 2950 kroner til alle som mottar bostøtte. Men for flere, har dette nå ført til at det samme beløpet blir trukket fra sosialstønaden de mottar fra NAV i mai.

Det er ulik praksis i kommunene, fordi noen har sosialhjelp som dekker strømutgifter, og det er hos dem beløpet trekkes slik at det ikke betales for strøm to ganger.

– Her har regjeringen kommunisert veldig dårlig til fattige folk. De har sagt at de kommer til å få noe ekstra, så tar man tilbake pengene noen måneder seinere. Dette er folk som trenger forutsigbarhet i en allerede svært presset hverdag, sier Lysbakken.

Lysbakken mener Stortingets intensjon da de vedtok regjeringens strøm-forslag, var at disse pengene skulle være en ekstrautbetaling til alle som får bostøtte, uten konsekvenser for andre ytelser.

FREMMET FORSLAG: Rødt-leder Bjørnar Moxne foreslo å sørge for at strøm-støttebeløpet ikke ble trukket fra andre ytelser. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Rødt fremmet forslag om å be regjeringen sikre at den ekstra strøm-støtten ikke ble trukket fra andre ytelser de som får den har. På forslaget fikk de med seg Arbeiderpartiet, Senterpartiet og MDG, men regjeringen stemte mot og forslaget falt.

– Saken er at de som slet mest med strømregningen skulle få en ekstra håndsrekning. Men nå ser vi altså at det gis med ene hånden, og tas med den andre, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

SV fremmet også et liknende forslag, som Rødt og MDG støttet.

les også

Mener Erna ikke tar strømpriser på alvor: – Prøver å forskjønne situasjonen

Kommunalministeren: - Lite etterrettelig

Da Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen konfronterte kommunalminister Monica Mæland med at han mente intensjonen i vedtaket fra mars var at ekstra-utbetalingen skulle gjøres uten konsekvenser for andre ytelser, forklarte hun saken slik:

– Det er slik at økte strømutgifter gjennom bostøtten går til dem som mottar bostøtte, altså til alle. Når det gjelder sosialhjelp, så ytes det etter sosialtjenesteloven. Da skal kommunene gjøre individuell vurdering av hver enkelt mottager.

Til VG reagerer Mæland like kraftig på opposisjonen, som de reagerer på regjeringens strøm-utbetaling. Hun sier at det er slik det har blitt gjort ved tidligere strømprisekriser, for eksempel i 2011, under den rødgrønne regjeringen.

– Lysbakken møter seg selv så kraftig i døren, sier hun, og kaller hans håndtering «lite etterrettelig».

SLÅR TILBAKE: Kommunalminister Monica Mæland. Foto: Thomas Andreassen

– Forventer at kommunene tar det på alvor

Mæland sier utbetalingen var ment som en ren håndsrekning i en for mange veldig vanskelig situasjon.

– Vi bruker da 274 millioner på å hjelpe 90 000 husstander i Norge som er vanskelig stilt. Da er det selvsagt vårt utgangspunkt at noen ikke skal oppleve at kommunen kutter, slik at man får mindre penger i stedet for mer. Vi forventer selvsagt at kommunene tar det på alvor.

Hun sier kun er greit å redusere i sosialhjelpen hvis sosialhjelpen var ment å dekke økte strømutgifter, og at man ikke skal sitte igjen med mindre.

– Hvis kommunen har gitt en person ekstra penger for å betale høyere strømutgifter, så forstår jeg at man vil vurdere å ta ned denne når staten dekker samme regning. Men hvis kommunen gir sosialhjelp for å dekke livsutgifter generelt, skal man selvsagt ikke ta av disse, fordi staten dekker økte strømutgifter.

I tillegg til å være kritisk til opposisjonen, er hun også kritisk til kommunenes håndtering, og understreker at det ikke er greit med masseutsendelser av brev fra til folk som har fått en ekstra-utbetaling fra staten om at de nå skal få trekk i stønaden i mai.

– Det må være en individuell vurdering som man skal gjøre på bakgrunn av en livssituasjon, sier hun.

Likevel mener hun at å stemme for Rødt-forslaget i Stortinget, ville bety å overprøve sosialtjenesteloven, og kommunenes mulighet til å gjøre individuelle vurderinger i saker om sosialstønad.

– Hva vil du gjøre med dette da?

– I motsetning til de rødgrønne har vi tillit til at kommunene gjør dette på en god måte, og i den grad det er sendt ut masseutsendelser fra NAV, rydder arbeids- og sosialdepartementet opp i dette. De har også kommunisert dette tydelig ut.

les også

SV-Eide mener Solberg er «soft» mot IS-krigere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder