Akershus universitetssykehus (Ahus) har behandlet over 100 pasienter for covid-19. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus

Ved storsykehuset Ahus har over 140 coronapasienter vært inne til behandling. Nå forteller leger om erfaringene de har gjort seg så langt.

 • NTB

Artikkelen er over 162 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Onsdag hadde sykehuset skrevet ut 95 coronapasienter. Elleve av de utskrevne pasientene har vært til intensivbehandling og 84 har vært på medisinske sengeposter. Åtte pasienter har dødd av sykdommen på sykehuset.

– I hovedsak er det lungene som svikter. Noen får kompliserende organsvikt, som for eksempel hjertesvikt og nyresvikt, sier seksjonsoverlege Vibecke Sørensen ved Intensivavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Spesial: Slik sprer viruset seg i Norge

Gjennomsnittlig tid på intensiven for dem som er utskrevet fra Ahus, er 12 dager. For pasienter som har vært i respirator er gjennomsnittet ti dager, men mange trenger også mer tid enn dette, opplyser sykehuset.

Gode resultater

Behandlingen er tid- og ressurskrevende, og pasientene må overvåkes nøye. Flere av pasientene er i mageleie og må snus hyppig for at alle delene av lungene skal få luft.

– Vi har også gode resultater med tette oksygenmasker, der pasienten er våken og ikke i narkose. Det er godt egnet for dem som er mindre alvorlig syke, og reduserer tiden på intensivavdelingen, sier Sørensen.

Ser man på alle de utskrevne pasientene i ett, har de i snitt ligget på sykehus i seks døgn. De som ikke har vært til respiratorbehandling har vært inne i 5,6 døgn i snitt.

Les også: Amalie (1 måned) ble corona-smittet

– Det er gledelig å se at så mange blir så mye bedre at de kan skrives ut så raskt. Vi vet at mange i ulike aldre med covid-19 kan bli svært dårlige. Heldigvis ser vi at de fleste blir bedre igjen og kommer ut av sykehus, sier avdelingsleder Jan Erik Berdal ved infeksjonsavdelingen på Ahus.

En del av jobben er å vurdere hvilken behandling som trengs.

– I akuttmottaket og på sengeavdelingene har det vært stor innsats for å vurdere hvilke pasienter vi kan behandle og observere der, hvem som må videre til intensivavdelingen og hvem vi kan sende hjem eller til pleiehjem, sier Berdal.

Nedgang

NTB har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) for å få nasjonale tall på hvor lenge coronapasientene er innlagt i snitt, og hvor lenge pasienter får intensivbehandling. Disse tallene er foreløpig ikke tilgjengelige, men FHI opplyser at median liggetid for intensivpasientene er 6,1 dager.

Les også: Har mistet tellingen over unge pasienter

Erfaringene fra Ahus kan imidlertid gi en pekepinn på situasjonen nasjonalt. Sykehuset merker nå en nedgang i antall innlagte, i likhet med den nasjonale trenden.

– Nedgangen den siste uken er i tråd med Folkehelseinstituttets beregninger av at reproduksjonstallet av smitten er sunket ned mot 0,7, som vil si at en smittet person bringer den videre til mindre enn en ny person, opplyser sykehuset.

Nasjonalt var i alt 250 pasienter innlagt på norske sykehus med påvist covid-19 onsdag. 70 pasienter behandles i respirator, noe som er sju færre enn dagen før.

Færre på intensiv

Ved Ahus er det nå 37 innlagte pasienter og 17 av dem ligger på intensivavdelinger.

Det er langt lavere enn ved månedsskiftet mars/april, da det kom rapporter om at kapasiteten ved sykehuset var nær ved å være sprengt.

Kommunikasjonsdirektør Dagfinn Aanonsen ved Ahus sier at det på det meste har vært 23 pasienter på de nå i alt 32 respiratorplasser som er tilgjengelig for coronapasientene.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Respiratorpasientene: – Går vesentlig bedre enn vi forventet

 2. Tre corona-dødsfall det siste døgnet

 3. Slik utvikler tallene seg: Færre får respiratorbehandling

 4. Så lenge blir de coronasyke liggende på respirator

 5. Slik behandles coronapasienter på norske sykehus

Fra andre aviser

 1. Bare ett av syv norske koronaofre døde på en intensivavdeling. Dette er legenes forklaring.

  Aftenposten
 2. Pasientene er yngre enn ventet. Og noen innlagte blir fort veldig dårlige.

  Aftenposten
 3. Pasientene er yngre enn ventet. Og noen innlagte blir fort veldig dårlige.

  Bergens Tidende
 4. Professor og overlege: – Jeg frykter at noen spreke eldre kan bli nektet intensivbehandling bare fordi de er gamle

  Bergens Tidende
 5. Professor og overlege: – Jeg frykter at noen spreke eldre kan bli nektet intensivbehandling bare fordi de er gamle

  Aftenposten
 6. Dette har legene lært om koronapasientene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no